Изгубено писмо разкрива, че Галилео е поправял своите "еретични" идеи

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 септември 2018 в 00:38 6144 0

Кредит Bioorthodoxy

Oригиналното писмо, в което Галилео Галилей се противопоставя на доктрината на Римокатолическата църква, е преоткрито в Лондон, в библиотеката на Кралското общество

Документът показва, че впоследствие е редактиран като астрономът смекчава твърденията си, които предизвикват най-скандалната битка в историята на науката и след това лъже за редакцията си.

Последното откритие, направено от постдокторанта по история на науката Салваторе Ричардо (Salvatore Ricciardo), заедно с неговия наставник Франко Джудице (Franco Giudice) от Университета в Бергамо. е включено ексклузивно в списание Nature, а детайлите на писмото са описани в Royal Society journal Notes and Records.

Писмото убягваше от погледа на изследователите в продължение на 250 години поради една доста проста, човешка грешка - поставено е било в погрешен каталог, разказва Кристи Хамилтън (Kristy Hamilton) от IFLScience.

Писмото от седем страници, написано на 21 декември 1613 г.  и подписано с "G.G." е най-силното доказателство, че в началото на битката си с религиозните власти, Галилео усилено прави опити да ограничи неприятностите, които си създава с аргументите си в подкрепа на Хелиоцентричната система, предложена от полския астроном Николай Коперник по-рано. 

Първата и последна страница от писмото на Галилео до неговия приятел Бенедето Кастели. На последната страница се вижда подписа му, "Г. Г.". . Кредит: The Royal Society

По това време католическата църква категорично е твърдяла, че Земята е център на Вселената и Слънцето се върти около нея. Всеки, който твърди нещо различно от църковната доктрина е обявяван за еретик. Това означава, че пламенната подкрепа на Галилео на идеята за Вселена, в която Земята обикаля около Слънцето, го поставя в опасно положение пред папата и католическата инквизиция.

Сега отдавна изгубеното писмо изяснява противоречивите разкази за случилото се, когато Галилео изпраща писмено аргумента си до математика Бенедето Кастели (Benedetto Castelli)  защо астрономическите изследвания не трябва да бъдат обвързани от богословската доктрина. Това писмо попада в ръцете на инквизицията в Рим и сега се пази в тайните архиви на Ватикана.

Има много копия на писмото, но в две различни версии. Но тъй като оригиналното писмо се смята за изгубено, не е ясно дали разгневените духовници са фалшифицирали писмото, за да подкрепят тезата си, че става въпрос за ерес - нещо, от което се е оплаквал Галилей - или дали астрономът пише острата версия, а след това решава да смекчи собствените си думи.

Това новооткрито писмо обаче показва, че астрономът е излъгал. 

Oригиналното писмо, в което Галилей се противопоставя на доктрината на Римокатолическата църква, е преоткрито в Лондон. Кредит: The Royal Society

Вижда се в сега намерената чернова как Галилей е редактирал копие на същото писмо като онова, което в ръцете на Инквизицията. Писмото е осеяно със задрасквания и поправки и анализът на ръкописа показва, че е дело на Галилео, съобщава Алисън Абът (Alison Abbott) от Nature.

Може би, след като се замисля за сериозността на ситуацията, Галилей променя оригиналната версия и я изпраща на своя приятел свещеника Пиеро Дини заявявайки, че е „оригиналът” и го моли да го изпрати във Ватикана.

След редакцията на Галилей езикът е силно смекчен. Например, той първо пише, че някои изявления в Библията са "фалшиви, ако се стигне до буквалния смисъл на думите", но го задрасква и променя на "изглеждат различни от истината". В друг раздел той пише, че Писанията "укриват" основните си догми, но подменя думата с по-мекото "завоалират".

В писмото си до Дини Галилей се оплаква от "злобата и невежеството" на враговете си и излага своята загриженост, че Инквизицията "може да бъде частично подведена от тази измама, която се случва наоколо под прикритието на ревност и благочестие".

Засега изследователите са удивени от находката и вълнението им е разбираемо - "Писмото на Галилео до Кастели е едно от първите светски манифести за свободата на науката", коментира Джудице.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !