Древните римляни са били пионери в рециклирането, показва проучване

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2023 в 00:00 9226 0

Вземане на проба от римски републикански денарий за химически анализ.

Кредит University of Liverpool

Вземане на проба от римски републикански денарий за химически анализ.

Древните римляни са известни със своята грандиозна архитектура, иновативно инженерство, законотворчество и огромна империя. 

Ново проучване разкрива как римляните са използвали практично своите ресурси и са открили и рециклирането.

Изследователи от университетите в Ливърпул и Уоруик са направили вълнуващо откритие: римляните са рециклирали сребро, за да направят своите монети. Как са разбрали това? Чрез две основни улики: златни следи в сребърни монети и модели на замърсяване в гренландския лед.

Замърсяване в лед?

Когато среброто се извлича и рафинира, то отделя замърсяване с олово. Това замърсяване може да се пренесе на огромни разстояния, дори да пресече Атлантическия океан, и след това да се утаи на места като Гренландия. Чрез изучаване на замърсяването в ледовете на Гренландия учените могат да получат следи от древното производство на сребро.

Интересното е, че въпреки че римляните продължават да правят сребърни монети, има значителен спад в това замърсяване по време на късната Римска република.

И така, какво се е случило със среброто?

През 1-ви и 2-ри век пр. н. е. войните прекъсват достъпа на Рим до сребърни мини на места като Иберия (днешна Испания) и Южна Франция. Някои може да си помислят, че римляните просто са смесили сребърните си монети с мед, защото са имали по-малко сребро. Но тази теория не обяснява напълно спада в замърсяването с олово.

Изследователите д-р Джонатан Ууд (Jonathan Wood) и д-р Матю Понтинг (Matthew Ponting) смятат, че отговорът е рециклирането. Вместо да използват ново сребро от мините, римляните претопяват стари сребърни предмети, често тези, които са получили като плячка от войните.

Златни следи

Цялото произведено сребро има малки парченца злато в себе си. Изследвайки златото в древни сребърни монети, изследователите могат да отгатнат откъде идва среброто.

Около 120 г. пр. н. е. те откриват монети с много малко злато. Този вид сребро се появява отново в монетите половин век по-късно. След това, през 49 г. пр.н.е., те виждат внезапен скок в съдържанието на злато в новите монети.

Тъй като това съвпада с времето, когато Юлий Цезар се връща от войните си с галите, се смята, че тази нова партида сребро, богата на злато, е взета от завладените земи от армията на Цезар.

Защо това има значение?

Това откритие е част от по-голям проект, който се опитва да разбере как римляните са използвали парите като инструмент за разрастване на своята империя. Освен това ни напомня, че римляните разумно са използвали ресурсите си.

Както казва д-р Джонатан Ууд, претопяването и повторното използване на старо сребро е по-евтино и по-екологично, отколкото изкопаването на ново сребро. Точно както рециклирането днес помага на нашата планета и спестява пари, римляните са рециклирали среброто за подобни ползи.

Справка: Wood, J.R., Ponting, M. & Butcher, K. Crisis? What crisis? Recycling of silver for Roman Republican coinage. Archaeol Anthropol Sci 15, 147 (2023). https://doi.org/10.1007/s12520-023-01854-w 

Източник: Ancient Romans were early pioneers of recycling, shows study, Steven Liang,  Knowridge 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !