Какво разкри за римската пропаганда 3D реконструкцията на легионерска крепост в България?

Ваня Милева Последна промяна на 19 септември 2023 в 00:00 9618 0

Римски легионери

Кредит Wikimedia Commons

Римски легионери.

Полски учени са създали впечатляваща 3D реконструкция на римската легионерска крепост в Нове (Novae), намираща се близо до Свищов. Възстановявайки надписите на паметниците в археологическия обект в 3D модел, изследователският екип разкрива как римската армия е използвала религиозната пропаганда.

Основана някъде след средата на първи век сл. н. е., първоначално Нове е една от малкото големи римски легионерски крепости по границата на империята, образуваща част от отбраната (limes Moesiae) по поречието на Дунав в Северна България.

Нове и околностите му. Кредит: L. Press, T. Sarnowski 1990.

Първи италийски легион е бил на гарнизон там до 430-те години. В рамките на крепостта, обхващаща почти 18 хектара, са открити останките от монументална сграда на щаба (Принципия), военна болница и бани, а многогодишните разкопки в Принципията са извадили на бял свят повече от 300 надписа от всякакъв вид.

Въз основа на откритията, направени в Нове, учените, участващи в проекта "In medio castrorum: Скулптурен и епиграфски пейзаж на централната част на легионерската крепост в Нове", са използвали инструменти за цифрово изобразяване, за да разкрият как древните надписи, статуи и паметниците са използвани за разпространяване на римска пропаганда.

Нове. Входът на basilica principiorum и реконструираните статуи. Кредит: J. Kaniszewski, Antiquity.

В изследването си, публикувано в Antiquity, учените обясняват, че "надписите са били представени в рамките на Принципията, която, освен своите практически административни функции, осигурява пространство за комуникация между войниците и божественото с помощта на надписите върху основи на статуи и олтари.

Пропагандните цели изискват внимателно планиране на позицията на надписите в рамките на ПринципияПринципията. Поставянето на паметник (финансиран от определени групи дарители) се отбелязвало с военна церемония.

Нове. Посвещение на Liber Pater от войник от Първи италийски легион. Кредит: Livius. Надписът гласи:
На Бог Светия
Свободен Отец,
пазителя
на Римската империя
и на легион I (Ital(ica)
Val(erius) Chaereas p(rimus) p(ilus)

Учените могат да определят защо са били издигнати определени статуи, изучавайки римските надписи. Особено информативна е една група паметници, поставени от примипилите (лат. Primus pilus от primus „първи“ и pilus „от манипулата на триариите“) е най-висшият центурион в римския легион и командир на първата центурия и първата кохорта.

Това са били най-високопоставените центуриони, отговарящи за военните доставки, а също и за религиозните дейности, чийто принос към ПринципияПринципията е свързан с финансовите разчети в края на службата им. Аналогични свидетелства са оставени и от примипилариите (късноримски граждански чиновници).

И двете групи са почитали Дионис или Liber Pater ("свободният баща"), бог на лозарството и виното, мъжката плодовитост и свобода, "който очевидно е бил важно божество, за което свидетелстват седем статуи и едно изображение, присъстващи в сградата от началото на V в.", пишат учените в изследването.

"Конкретното местоположение на статуята, изобразяваща определен текст, би определило реда на получаване на тази информация, допринасяйки за драматизма на религиозните церемонии.

Принципията в Нове. Напречният разрез на задната част на сградата с възпроизведените статуи Кредит: J. Kaniszewski, Antiquity.

Въпреки че една вярна цифрова реконструкция на скулптурната украса винаги ще съдържа хипотетични елементи, виртуалният модел, показващ връзката между надписите на паметниците в пространството, ще позволи на изследователите да проследят начина, по който визуалните стимули са били приемани от участниците в церемониите в Принципията. Той е потенциално полезен инструмент за по-нататъшни анализи като визуализация на церемонията, извършвана в Принципията.

Епиграфските свидетелства от Нове показват, че пропагандата в центъра на римската военен гарнизон е била контролирана от малка група хора чрез религиозни актове, свързани както с духовните, така и с практическите аспекти на военното обслужване. Детайлният анализ на съдържанието на епиграфските текстове, съчетан с познаване на материала, изработката или вида на статуята, изложена в сградата, ще разкрие нови идеи", заключават учените в своя труд.

Справка: Tomas, A., & Kaniszewski, J. (2023). Principia of the legionary fortress in Novae: Digital rendering as a tool for analysing Roman army religion and imperial propaganda. Antiquity, 1-8. doi:10.15184/aqy.2023.124

Източник: What Can The 3D Reconstruction Of The Principia At Novae Reveal About Roman Propaganda?
AncientPages.com 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !