Древноегипетски череп показва най-стария известен опит за лечение на рак

Характеристиките на прорезите върху 4000-годишен череп показват, че древните египетски лекари са се опитвали да лекуват мъж с назофарингеален рак

Ваня Милева Последна промяна на 29 май 2024 в 10:58 1821 0

Черепът на древен египтянин с кръгла лезия, причинена от тумор в горната част

Кредит Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Черепът на древен египтянин с кръгла лезия, причинена от тумор в горната част

Древните египтяни не веднъж са ни изненадвали със знанията и уменията си в областта на медицината. Те не са приемали дори рака като окончателна присъда. 

Малки разрези върху черепи на 4000 години предполагат, че древните египтяни може да са били първите хора, които са се опитали да лекуват рак.

"Древноегипетската медицина е била много напреднала", коментира Едгард Камарос ( Edgard Camarós) от Университета в Сантяго де Компостела в Испания. "Те са успявали да се справят с много състояния, включително травми и инфекции, и да лекуват орални заболявания."

Камарос и неговите колеги са проучили два черепа, съхранявани в колекцията на лабораторията Duckworth на Университета в Кеймбридж. Единият череп е принадлежал на жена на поне 50 години, живяла в Египет между 663 и 343 г. пр.н.е. Другият е датиран между 2687 и 2345 г. пр. н. е. и е принадлежал на мъж между 30 и 35 години.

Когато изследователите разглеждат образците под микроскоп, те виждат, че и двата черепа имат големи лезии, които предполагат наличието на ракови тумори, които разграждат костта.

Жената вероятно е имала вид рак на костите, наречен остеосаркома, обяснява Камарос, а също е имала няколко зараснали лезии, които изглежда са от травматични наранявания, може би от остро оръжие от близко разстояние. Тези признаци предполагат, че древните египтяни може да са били доста умели в лечението на травматични рани.

Череп E270, датиращ между 663 и 343 г. пр.н.е., е принадлежал на жена на възраст над 50 години. Кредит: Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Мъжът вероятно е имал назофарингеален рак, разказва Камарос, който започва в тъканите на горната част на гърлото. Около 30 по-малки лезии около черепа показват, че ракът е метастазирал.

"Разгледахме костите с микроскопа и се видяха белези от прорязвания, които имат връзка с тези тумори", казва Камарос. Тези малки разрези около лезиите подсказват, че египетските лекари по това време са се опитали да лекуват рака хирургически или са извършили проучвателни операции, след като човекът е починал.

Прорязвания, открити върху череп 236, вероятно направени с остър предмет. Кредит: Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Въпреки че мъжът изглежда е починал от рак, това е най-ранното известно доказателство за опит за лечение, отбелязва Камарос. "Това е крайъгълен камък в историята на медицината."“

"Те не са имали дума за рак, ... но коренът на начина, по който успешно лекуваме рака днес, е там, преди 4000 години", подчертава Камарос.

"Вероятно терапевтичният подход е насочен към признаците и симптомите, свързани с видимите външни лезии, без непременно да разпознава основното заболяване", пояснява Карина Маркес (Carina Marques) от Тексаския университет в Рио Гранде Вали. "Съвременната концепция за рака се появи едва в съвсем скорошен период от нашата история. Малко вероятно е древен египтянин да е различавал рак от други заболявания с подобни симптоми".

Справка: Boundaries of oncological and traumatological medical care in ancient Egypt: New palaeopathological insights from two human skulls, Frontiers in Medicine (2024). DOI: 10.3389/fmed.2024.1371645

Източник: 'Extraordinary' 4,000-year-old Egyptian skull may show signs of attempts to treat cancer, Frontiers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !