Древноримски статуи на Венера са намерени сред боклука

Ваня Милева Последна промяна на 31 март 2023 в 00:01 10493 0

Статуетки на Венера, открити в римска кариера в Рен

Кредит Emmanuelle Collado/ INRAP

Статуетки на Венера, открити в римска кариера в Рен.

Често е казвано, че боклукът на един човек е съкровище за друг. Екип от археолози във Франция неотдавна предложи окончателно доказателство за този стар афоризъм, откривайки забележителен тайник с 1800-годишни гало-римски артефакти, заровени в стара римска кариера за каменни шисти, която преди много векове е била използвана като яма за боклук.

Шистовата кариера, превърната в археологическа златна мина, е открита в Северозападна Франция в град Рен - селище, за което се знае, че е основано от римляните около 100 г. от н.е.

Сред изхвърлените предмети най-забележителни са две малки статуетки на римската богиня Венера, които са намерени смесени с по-обикновени предмети като монети, игли за дрехи и парчета керамика.

Какво са оставили древните римляни в Рен

Когато е построен за първи път, Рен е известен на римляните като Condate Riedonum. Къщите, обществените постройки и градските стени в това ново селище от II в. са били изградени от камък, поради което се е наложило да се открие каменна кариера наблизо.

Въпреки че никой не е бил сигурен къде точно се е намирала тази кариера, именно обявяването на проект за развитие на района е дало на археолозите от Френския национален институт за превантивни археологически изследвания (INRAP) възможността, която са търсили, да я потърсят. В началото на този месец INRAP обявява, че проучвателните им разкопки наистина са разкрили местоположението на кариерата в Рен, която, както се оказва, отдавна е била използвана за изхвърляне на отпадъци.

Изглед на разкопките на шистовата кариера в Рен. Кредит: Nicolas Ménez/ INRAP

Древната кариера е открита непосредствено до северната граница на Рен, на място, идентифицирано като rue d'Antrain. Работейки в рамките на зона за изкопни работи с размери около 3250 квадратни метра, археолозите разкриват площадка за извличане на скална маса, която е била дълбока около два метра. Каменните плочи са били изрязвани или отсичани на последователни етапи, докато не се отдели и извлече цял блок за строителството.

Избраната от римляните скала от този обект е била шист - вид камък, втвърден някога чрез излагане на високо налягане и топлина. Шистите са били често използвани в строителството на сгради в древността и са изиграли важна роля в изграждането на селището, което в крайна сметка се е превърнало в град Рен.

Любопитни за това какви артефакти биха могли да открият, археолозите започват да копаят по-дълбоко в натрупаните купчини боклук, които датират още от втори век от н.е. За своя радост те откриват истинско съкровище от артефакти, оставени от римляните през втори и трети век от н.е. Сред тях били и двете изхвърлени статуи на Венера, изработени в чест на богинята, която олицетворявала любовта и красотата, но също така била символ на римската имперска власт.

"Римляните са известни с това, че разработват каменоломни из цялото Средиземноморие", разказва пред Live Science Джейсън Фар (Jason Farr), римски археолог от Университета "Сейнт Мери" в Халифакс, Нова Скотия. Фар не е участвал в разкопките в Рен, но е експерт по древните кариери.

Малки предмети, включително монети, метална закопчалка и антично стъкло, намерени на френския обект. Кредит: Emmanuelle Collado/ INRAP

"Повечето кариери в римския свят са били локални, насочени към доставка на строителен камък на едро за близките градове и ферми", обяснява Фар. "Бетонните стени, предпочитани от римляните, са изисквали голямо количество камък."

В крайна сметка целият годен за употреба камък е добит от кариерата в Рен. Тогава хората за пръв път започват да изхвърлят там стари вещи и предмети за еднократна употреба.

"Тъй като са били толкова близо до градовете, кариерите често са били използвани повторно", отбелязва Фар. "Откритите кариери са били идеални сметища за боклук."

Макар че изоставените и изхвърлени предмети, намерени в кариерата в Рен, може да са изживели своята полезност от гледна точка на римляните, за археолозите от INRAP тези 1800-годишни артефакти представляват свежа и вълнуваща находка.

Колекцията включвала обичайния асортимент от керамични фрагменти от счупени гърнета и чинии, както и няколко древни монети, няколко игли за дрехи и няколко теракотени статуетки с височина от четири инча (10 см). Последните включваха двете статуетки на Венера, които изобразяват богинята в различни роли.

Фрагментът от втората Венера - статуетка Venus genetrix, която е намерена в Рен. Кредит: Emmanuelle Collado/ INRAP

Едната от малките статуетки била от типа, известен като Venus genetrix или богиня-майка. Изработена между I и II в. от н.е., тя изобразява торса на богинята, обвит с плат. Тя е изобразена да държи косата си прибрана, въпреки че тя вече е била поддържана от голяма забрадка. Втората статуя, известна като Venus anadyomene , изобразява гола Венера, която се надига от морето и маха водата от косата си.

Археолог прави разкопки на пещ за изпичане на керамика от I век в обекта в Рен. Кредит: Emmanuelle Collado/ INRAP

Разкрити са тайните на римските каменоломни

Изоставената кариера не е била обречена да бъде използвана като сметище завинаги. През XIV в. тя е била запълнена и очевидно е била преустроена като някакъв вид търговска зона. Археолозите от INRAP откриват останки от пещи, кладенци и дървени конструкции, които предполагат, че районът е бил използван като място за производство на занаятчийски изделия, започвайки някъде през Средновековието. Те изкопали и останки от подземен водопровод от XVII в., който по това време е бил използван за снабдяване на град Рен с вода.

Макар че при разкопките в INRAP е открита впечатляваща колекция от древноримски артефакти, не по-малко ценно ще бъде и това, което изследователите ще научат от изучаването на римските методи за добив на кариери. Чрез внимателен анализ на дейността, която се е извършвала на мястото по време на строителството на Рен, те ще могат да открият повече за римските инструменти , методите на добив и логистичните операции.

"Сравнително малко кариери за "обикновен" строителен камък от римския период са били разкопавани", разказва Фар, добавяйки, че кариерата в Рен "е още по-вълнуваща поради повторното ѝ използване като сметище, което е истинска златна мина за информация за древния живот. Тук наистина можем да научим много неща."

Източник: Roman-era trash dump containing naked Venus statue and other artifacts unearthed in France, Kristina Killgrove, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !