Гладиаторките - женският еквивалент на римските гладиатори

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2022 в 00:01 3160 1

Релеф от Халикарнас. Кредит: Carole Raddato - CC BY-SA 2.0

Гладиаторките са били женският еквивалент на римските гладиатори, които са се сражавали с други гладиаторки или диви животни като екзотично забавление на публиката по време на игри и фестивали.

Няма определящи латински думи от римския период за гладиаторка (думата Gladiatrix е съвременно изобретение), а документираните разкази или историческите свидетелства са ограничени.

За римляните битката с участието на гладиаторки е била новост, това вероятно е било въведено по време на много късната република и ранната империя и са били официално забранени като неприлични от 200 г. сл. н. е. нататък. Съществуването им е известно само чрез няколко разказа, написани от членове на елита на Рим, и много малък брой надписи.

Жените гладиатори най-вероятно са били изправени срещу бойци със сходни умения и способности. Те изглежда са използвали почти същото оборудване като мъжете гладиатори, но са били значително превъзхождани от тях и почти със сигурност са били смятани за екзотична рядкост от публиката.

Юридически свидетелства

По отношение на жените гладиатори в древен Рим са приети няколко законодателни акта.

И така, през 11 г. сл. н. е. е издаден senatus consulta (сенатски консулт - становище, прието от Сената и носещо задължителен характер) , забраняващ на свободно родените жени под двадесет години и на такива мъже под двадесет и пет години да се появяват на сцената или на арената.

През 19 г. сл. н. е. е приет нов senatus consulta, с който се установява допълнителни наказания за всеки мъж или жена от съсловията на сенатори или конници, които ще участват в представления на сцената или битки на арената. Също по този закон (изписан върху бронзова плоча, по-късно известна като Tabula Larinas) е било забранено да се набират дъщери, внучки и правнучки на сенатори и конници под двадесетгодишна възраст за гладиатори.

Правните прокламации, забраняващи дейности, рядко са превантивни. Те обикновено показват желание за ограничаване на социално неприемливо поведение, което се практикува в момента. По този начин, тези едикти срещу женските гладиаторски прояви са недвусмилено доказателство, че жените наистина са участвали в римските гладиаторски игри, до момента, когато чувствителността на законодателите се е намесила срещу тази практика.

Литературни свидетелства

От 60-те години на първи век жените гладиатори се появяват като редки и "екзотични знаци на изключително пищно зрелище". Но римляните изглежда са намирали идеята за жена гладиатор за нова и забавна или направо абсурдна.

Интересното е, че жените, които са се явявали на арената, не са били само робини или жени с нисък социален статус, просто нуждаещи се от пари. Тацит съобщава, че жени с висок статус са участвали в гладиаторски събития, очевидно за вълнение и известност, а не за пари:

"Същата година станах свидетел на представления на гладиатори, толкова великолепни, колкото тези от миналото. Много известни дами обаче и сенатори се опозориха, като се появиха в амфитеатъра" (15.32).

Всъщност броят на жените, „бързащи да се опозорят в амфитеатъра“, е бил толкова голям, че са били въведени закони, за да се предотврати това.

Римският поет Децим Юний Ювенал (Decimus Iunius Iuvenalis) развлича читателите си с жена на име "Мевия", която ловува глигани на арената "с копие в ръка и оголени гърди".

Според него гладиаторките са се обучавали за гладиатори, като са прилагали същите тренировъчни методи и оръжия като мъжете, но няма запазени сведения за ludus (гладиаторска школа), която да е извършвала такова обучение за женския пол.

Ludus magnus в Рим: казарми за гладиатори, построени от император Домициан (81-96 г.), изглед от Via Labicana. На заден план - Колизеумът. Кредит: Wikimedia Commons

Ювенал също така предполага, че жени от всички класи, както от висшата класа (feminae), така и обикновени жени (mulieres), са се обучавали за гладиатори, но изглежда малко вероятно feminae да се бие на арената поради свързаната с това стигма.

Римското общество рядко се е интересувало от действията на mulieres, така че появата им на арената не би предизвикала голямо обществено презрение или едва ли би довела до опозоряване на семейството.

Доказателство за това е надпис в Остия Антика, който ознаменува игрите на арената, проведени през II в. сл. Надписът се отнася до осигуряването от местния магистрат на "жени за меч", което ги определя като mulieres, а не feminae.

Писмените източници включват разказ на съвременния историк и летописец Касий Дион (155-235 г. сл. н. е.), който пише за фестивал, организиран в чест на майката на император Нерон, в който жените "карали коне, убивали диви зверове и се биели като гладиатори, някои доброволно, други - против волята си". През 66 г. от н.е. Нерон кара етиопски жени, мъже и деца да се бият в гладиаторски битки, за да впечатлят арменския цар Тиридат I. 

Касий споменава също, че "често той [имайки предвид император Домициан] провеждал игрите и през нощта, а понякога изправял джуджета и жени едни срещу други". Тези битки между гладиаторки са описвани като "амазонски".

В "Аналите" си Публий Корнелий Тацит (56-120 г. сл. н. е.) също разказва, че за Нероновите игри "много знатни дами и сенатори обаче се опозорили, появявайки се в амфитеатъра".

Артефакти

Що се отнася до материалните доказателства, в Лондон е открита сложна погребална клада, съдържаща богати гробни принадлежности и маслени лампи. Съдебномедицинска експертиза на костните фрагменти показва, че лицето е било жена на около двадесет години.

Археолозите откриват и лампа, изобразяваща паднал гладиатор, и други, изобразяващи богове, свързани със спорта, заедно с шишарки (традиционно изгаряни на арената за пречистване), което води до предположението, че починалата е била гладиаторка, наричана в британските медии "момичето гладиатор".

Друг пример е релефът от Халикарнас (на заглавната снимка), изображение от I или II в. от н.е. от Бодрум в Турция, което отбелязва освобождаването от служба на две гладиаторки, наричани със сценичните им имена - Амазонка и Ахилия. И двете фигури са гологлави, снабдени с гамаши, набедреници, колан, правоъгълен щит, кинжал и маника (предпазни средства за ръцете).

Освен това в Музея на изкуствата и занаятите (MKG) в Хамбург е открита бронзова статуетка на голо момиче (облечено само в набедреник и превръзка на лявото коляно) с вдигната над главата лява ръка, която държи някакъв предмет. Изследване на Алфонсо Манас (Alfonso Manas) Университет на Гранада твърди, че скулптурата е на жена гладиатор, която държи в ръката сика (тракийски меч), а лентата на коляното ѝ е запазена марка на гладиаторите.

Релеф на гладиатор от Хиераполис в сравнение със статуетката в MKG. Подчертава се приликата между сика на релефа и предмета, който държи жената. Кредит: Alfonso Manas, DOI:10.1080/09523367.2011.618267

Еротичният елемент

Подобно на мъжете, жените гладиатори също са прилагали правилото да се бият с непокрит торс (за да е по-лесно да се нанесе рана в тази област), както се вижда от релефа от Халикарнас, на който двете жени са с голи торсове.

Без съмнение специфичният външен вид на гладиаторките (с непокрити гърди) би предизвикал и еротично въздействие върху зрителите. В общество, толкова милитаризирано като римското, в което оръжията са били толкова популярни (но изключително за мъжете), да се види жена в такава роля, толкова различна от обичайната женска, носеща бронята на гладиатори и показвайки толкова много от своята анатомия, също е трябвало да стимулира въображението и либидото на зрителите.

В това отношение трябва да си припомним, че римският морал е бил доста строг по отношение на женското облекло. В ежедневието жените са били покрити от главата до петите с горна туника без ръкави, наречена стола.

Така че малко от женското тяло е можело да се зърне по улиците, което ни помага да разберем защо жената гладиатор – смела, размахваща меч и полугола – да е една от сексуалните фантазии на римляните.

Но това не означава, че еротичният заряд на женските гладиаторски битки е направил невъзможно римляните да ги възприемат като истински спортни състезания, като тези на мъжете. 

Според Алфонсо Манас "не трябва да мислим, че това би ги развълнувало толкова много, че да им попречи да възприемат и оценяват спортното състезание между двете жени".

С одобрението на бащи и съпрузи

Не бива да се приема, че всички жени, които са се сражавали, са го правили против волята на своите бащи и съпрузи. Като се има предвид, че да се покаже смелостта с оръжие е била за римляните една от основните им културни ценности, без съмнение много от тези бащи и съпрузи биха се гордели, че имат дъщери и съпруги които да покажат на всички хора голямото умение да използват оръжия, което притежават.

"Диана от Версай", римски мрамор от I-II в., съхранявана в в музея Лувър. Кредит: Alfonso Manas, DOI:10.1080/09523367.2011.618267

И все пак в този случай е немислимо те да са се сражавали голи от кръста нагоре, но те са можели да го правят, облечени в туника, която да стига малко над коленете - като туниката, с която изобразяват богинята на лова Диана (изображението по-горе) - или ендромиса, за който Ювенал разказва, че използвали за тренировки, тъй като никой баща или съпруг с висок статус не би позволил на дъщеря си или съпругата си да се показва на публично място полугола (т.е. с открити гърди, както на релефа от Халикарнас), така че жените от висшата класа, които са се сражавали в битките, описани от източниците, много вероятно да са го правили с покрит торс. Битките с голи гърди са били за робините гладиаторки (които са били принуждавани да се представят по този начин) и за свободните жени от ниската класа, които са били в толкова лошо икономическо положение, че са приемали да се бият по този начин в замяна на по-добро заплащане. 

Доказателство за това семейно съгласие са и трите надписа (CIL XIV, 4014; VIII, 1885; и IX, 4696), които документират, че много от членовете на collegia iuvenum, където младежите са се обучавали по лека атлетика и бойни изкуства, са били feminae, т.е. жени от висшата класа. Tabula Larinas разказва, че властите са били загрижени за подбудите на момичетата да се появят на арената, колегията вероятно е осигурявала обучение за тези жени, които са изнасяли публични представления. 

Тези млади жени очевидно не биха били там без разрешението на бащите си, което което показва, че тези патриции са одобрявали упражненията с оръжие на дъщерите им. Нещо повече, това отношение на тези бащи подсказва, че са били загрижени дъщерите им да получат някакъв вид обучение за боравене с оръжие (тъй като нищо не е принуждавало бащите да изпращат дъщерите си в тези институции).

Възстановка. Кредит: Hans Splinter - CC BY-ND 2.0

Забраната на гладиаторските битки между жени

Може да се заключи, че в римското общество от този период са съществували две нагласи към ролята на жените: една прогресивна част, която е малцинство, би подкрепила жените да извършват дейности, които традиционно са им били забранени като например гладиаторските битки, ако желаят да се занимават с това, било само като обучение, било и като състезание, като тази група се формира, наред с други, от онези бащи, които са изпращали дъщерите си в collegia iuvenum.

Срещу този кръг се изправя традиционалистите, които са мнозинството, представлявани от хора като Ювенал, които критикуват подобно поведение и показват загрижеността си за опасностите, които това отношение може да причини на тези жени и най-вече на самото общество.

Загрижеността на този сектор е била само за жените от висшата класа, feminae, като не е повдигал много възражения срещу факта, че жени от ниската класа (mulieres) се бият в амфитеатрите. Това, че през 200 г. Септимий Север забранява появата на арената както на feminae, така и на mulieres, не трябва да се разбира като поява на по-голяма загриженост за защита на mulieres, а като поредната мярка за защита на feminae, тъй като битките на mulieres са предизвиквали подигравки към жените изобщо, включително и към благородните feminae.

Касий Дион разказва, че "жените, които участвали, са се съревновавали помежду си най-ожесточено, в резултат на което мъжете се подигравали и на другите жени от елита. Затова отсега нататък било забранено на всяка жена, независимо от произхода ѝ, да се бие в единоборство".

Не познаваме темата на тези шеги, така че не можем да кажем дали причината за тях е техническото качество на битките, смелостта на жените бойци (в сравнение с мъжете гладиатори) или показването на женската анатомия. И все пак, много вероятно е тези шеги да са се отнасяли до всички тези аргументи, тъй като във фрагмента от "Сатирите" на Ювенал се споменават всичките:

"...Това са момичетата, които свирят с тръбите в чест на Флора.

Или може би имат по-дълбоки планове и наистина се подготвят

За самата арена. Как една жена може да бъде свястна

Надявайки на главата си шлем, отричайки пола, с който се е родила?

Мъжките подвизи те обожават, но не биха искали да бъдат мъже...

Ах, изродени момичета от рода на нашите претори и консули,

Кажете ни кого сте виждали по подобен начин,

Така задъхан и изпотен? Няма гладиаторка момиче,

Никоя дори проститутка не би го направила."

(Сатира 6.246-267, както е цитирано в Grant, M. (1967). Gladiators. New York: Barnes & Noble Books, стр. 34)

Алфонсо Манас обяснява, че всъщност женските гладиаторски битки са били сериозно и истинско състезание, без нито един аспект, който би могъл да се счита за смешен или подлежащ на подигравка, и че това отношение към жените бойци е било резултат от чистото отвращение към феминистката нагласа, която тези жени са демонстрирали (какъвто е случаят във фрагмента на Ювенал)

Във всеки случай, за да избегне всякакви подигравки срещу жените от висшата класа, feminae, Септимий решава да премахне първоизточника на проблема, забранявайки битките на жени на арената, той предотвратява всякакво неуважение към която и да е жена, от висшата класа.

Изглежда, че тази забрана на Септимий Север наистина е означавала край на женските гладиаторски битки, тъй като няма източници от по-късна дата, които да споменават това явление.

Справка:  New evidence of female gladiators: The bronze statuette at the Museum fr Kunst und Gewerbe of Hamburg
Alfonso Manas
December 2011 International Journal of the History of Sport 28(18):1-27
DOI:10.1080/09523367.2011.618267

Източник:

The Gladiatrix – The Roman gladiators that were women, Heritage Daily

Female Gladiators of the Ancient Roman World, Steven Murray, EJMAS 2003.

Gladiatrix, wikipedia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

03.12 2022 в 03:03

Сега, след 2000 години и кусур - пълно с гладиаторки и в спорта и в политиката.Без никакви ограничения, както е му е редно.