Ето какво AI смята за "перфектни" мъж и жена

AI има нереалистични очаквания от хората

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2023 в 15:32 5949 0

Мъж и жена, създадени от AI въз основа на изображения от целия интернет

Кредит The Bulimia Project

Мъж и жена, създадени от AI въз основа на изображения от целия интернет. AI генерира нереалистични типове тела.

Проектът "Булимия" (The Bulimia Project) има за цел да информира обществеността за хранителните разстройства и да повиши осведомеността за генераторите на изображения с изкуствен интелект (AI) и как те разпространяват нереалистични стандарти за красота по данните в интернет, на които са били обучени.

Специалисти от проекта "Булимия" задават на генераторите на изображения Dall-E 2, Stable Diffusion и Midjourney да създадат перфектното женско тяло специално според социалните медии през 2023 г., последвано от същата задача, но за мъжете.

"На почти всички изображения, създадени от Dall-E 2, Stable Diffusion и Midjourney, се виждат по-слаби жени, но Midjourney показва с най-нереалистичните представи за женското тяло", пишат от The Bulimia Project в публикация, в която описват своите открития. „Същото може да се каже и за генерираната мъжка физика, всички те изглеждат като фотошопирани версии на културисти.“

Трима създадени от AI мъже с нереалистични мускули. Никой мъж никога не е изглеждал така, съвсем буквално. Кредит: The Bulimia Project

Екипът установява, че 40% от изображенията, генерирани от AI, показват нереалистични типове тяло, малко повече за мъжете, отколкото за жените. Огромните 53% от изображенията също така показват маслинени тонове на кожата, а 37% от генерираните хора имат руса коса.

След това екипът дава задача на генераторите да генерират "най-перфектната жена за 2023 г.", както и най-перфектния мъж не само от социалните мрежи, а въз основа на изображения от целия интернет.

Две жени, генерирани от AI. Тази задача създаде по-малко "сексуално заредени" изображения. Кредит: The Bulimia Project

Според констатациите основната разлика между двете задачи е, че изображенията в социалните медии са по-сексуално натоварени и съдържат повече непропорционални и нереалистични части от тялото.

„Като се има предвид, че социалните медии използват алгоритми, базирани на това кое съдържание привлича най-задържащите се очи, лесно е да се досетим защо изобразяванията на AI ще излязат по-сексуализирани. Но можем само да предположим, че причината AI да излезе с толкова много странно оформени версии на телата открихме в социалните медии, че тези платформи насърчават нереалистични типове тяло, като начало“, пише екипът.

Расистки и сексистки пристрастия многократно са откривани в генераторите на AI, защото AI улавя пристрастията в наборите от данни. Според откритията на The Bulimia Project, те също са предубедени към нереалистични типове тяло.

„В епохата на филтрите на Instagram и Snapchat никой не може разумно да постигне физическите стандарти, определени от социалните медии“, пише екипът, „така че защо да се опитвате да отговаряте на нереалистични идеали? Както психически, така и физически по-здравословно е да поддържате очакванията за тялото си в царството на реалността."

Справка:

  1. Melendez S. (2023, January 1). Vivek Murthy is right: Social media can hurt kids’ self-esteem. Fast Company. Accessed March 3, 2023.
  2. Ifeanyi KC. (2022, June 24). Inside the good, bad, and very ugly of social media algorithms. Fast Company. Accessed March 8, 2023.
  3. “Perfecting” perfection – uncovering problematic celebrity photoshopping. (2023). Within Health. Accessed March 6, 2023.

Източник: 

Scrolling Into Bias: Social Media’s Effect on AI Art

This Is What AI Thinks Is The "Perfect" Man And Woman, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !