Най-важните научни новини за 2022 г. според New Scientist

Ядреният синтез, инфекциозните болести и невероятният нов космически телескоп са актуалните истории през 2022 г., но кои са другите големи научни разработки, открития и събития през годината?

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2022 в 00:01 6692 0

Обстрелът на Запорожката АЕЦ. Скрийншот от видео.

Война, мощно изригване на вулкан и изненадващо откритие, което може да промени разбирането ни за реалността - 2022 г. наистина бе натоварена година за новини от областта на науката, технологиите, здравето и околната среда, и всичко това се случи само през първите няколко месеца. От зашеметяващи космически снимки до трансплантация на свинско сърце - ето избора на редакторите на New Scientist за най-големите научни разработки, открития и събития през годината.

Ядрена енергия

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари предизвика опустошения в цялата страна и засегна много области на живота по света, тъй като и двете страни играят ключова роля в световните вериги за доставка на енергия, храни и др. Тя също така повдигна въпроса за ядрените оръжия, като руският президент Владимир Путин отправи не толкова прикрити заплахи за използване на атомния си арсенал. За щастие, Армагедонът бе избегнат, но настъплението на Русия предизвика дискусии за нов вид ядрена война, тъй като украинските атомни електроцентрали се превърнаха в бойно поле тази година.

Има и по-позитивни новини в ядрената енергетика, постоянният напредък в областта на енергията от термоядрен синтез през 2022 г. достигна своята кулминация със съобщението от 13 декември, че изследователите от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" (LLNL) в Калифорния най-накрая са постигнали голям пробив - за първи път експеримент с контролиран термоядрен синтез е произвел повече енергия, отколкото е била вложена.

Изследователи от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор (LLNL) в Калифорния са преодолели това голямо препятствие, наречено "запалване". Изследователската общност за термоядрен синтез използва техническата дефиниция "запалване" (ignition), която означава "възвръщаемост, по-голяма от единица", тоест добив на енергия от термоядрен синтез, по-голям от доставената лазерна енергия.

Термоядреният реактор на National Ignition Facility (NIF) на лабораторията използва лазери за създаване на топлина и налягане, които превръщат деутерия и трития в плазма, в която може да се случи синтез, а експеримент, проведен на 5 декември, при който лазерите, изразходили 2,1 мегаджаула енергия, е довел до производство от около 2,5 мегаджаула, приблизително 20 процента повече.

Все още обаче предстои много, много работа, за да се превърне термоядреният синтез в производствен процес за доставяне на енергия.

Здраве

Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

С наближаването на края на третата година от пандемията от коронавируси, Covid-19 продължава да бъде сериозен здравен проблем за страните по света, дори когато много от тях се отвориха и приеха стратегии за "живот с ковид". Здравните служби бяха натоварени и от епидемии на редица други вируси. Изненадващата поява на маймунска едра шарка (по-късно преименувана на mpox) в много страни накара Световната здравна организация да обяви през юли най-високото си ниво на извънредна ситуация за здравето в световен мащаб. Уганда прибегна до блокиране на достъпа в опит да овладее ебола, докато във Великобритания нивата на грип, респираторно-синцитиален вирус (RSV) и стрептококи А обезпокоиха здравните служби.

Но отново има и положителни резултати. Генните терапии напреднаха значително през 2022 г., като бяха публикувани множество добри новини за деца с тежки генетични заболявания, които получиха лечение. Терапията на едно момиче му позволи да ходи и да говори за първи път, а деца, които преди това биха починали в ранна възраст, сега могат да очакват типична продължителност на живота.

В областта на ксенотрансплантацията също бе отбелязан значителен напредък, като на 7 януари бе извършена първата трансплантация на свинско сърце на жив човек. Реципиентът, Дейвид Бенет, почина два месеца по-късно, но други дейности по трансплантация на свински сърца на хора в мозъчна смърт, които са на животоподдържащи системи, също показаха, че тази техника е обещаваща и може да увеличи предлагането на органи за донорство.

Изследване на космоса

Мъглявината Тарантула, видяна от космическия телескоп Джеймс Уеб. Кредит: ASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Една от историите, които зарадваха милиони хора през годината, бе успешната работа на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) след изстрелването му в края на 2021 г. Първите изображения, излъчени през юли, показаха спираща дъха гледка към космоса. След това JWST продължи да се развива, независимо дали става дума за снимки на планети в Слънчевата система и по-далеч, или за откриване на най-старите и най-отдалечените галактики в познатата ни Вселена.

Околна среда

Фънду, Китай. Кредит: Harvey Barrison (CC BY-NC-SA 2.0)

Светът продължава да усеща последиците от изменението на климата, като по целия свят се наблюдава екстремно време. Горещите вълни бяха често срещано явление през цялата година - от Индия до Великобритания, която преживя най-горещия си ден в историята. Най-силно засегнат бе Китай, където двумесечната гореща вълна бе най-екстремната в историята на човечеството. Опустошителните наводнения в Пакистан бяха обявени от ООН за климатична катастрофа. Дори в Арктика и Антарктида високите температури доведоха до рекордни ниски нива на морския лед.

Трябваше да се справяме не само с времето. Експлозията на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай на 15 януари уби шестима души, рани други двама и достигна високо в стратосферата. Това е най-голямото изригване на 21-ви век досега, а атмосферните му ефекти бяха усетени в целия свят и ще влияят с години.

Изкуствен интелект

Астронавт, яздещ кон, във фотореалистичен стил, генериран от DALL-E 2. Кредит: OpenAI

През последните години областта на генериращия изкуствен интелект напредна много, но през 2022 г. тя стана масова. Някога генераторите "от текст към изображения" бяха обикновени изследователски играчки, но такива като DALL-E 2, Imagen и Stable Diffusion предизвикаха експлозия на интернет с причудливи изображения, защото вече широката публика можеше да си играе с тях. Пускането на ChatGPT, публично достъпна версия на GPT генератора на текст на OpenAI, също разпали въображението на хората, като същевременно породи опасения за злоупотреби. Тъй като вече се появяват компании, които се възползват от тези системи за изкуствен интелект, дебатът около използването им само ще продължи.

Физика на частиците

Детекторът CDF, един от двата експеримента, разположени в различни точки около 4-километровия пръстен на ускорителя на частици Tevatron, показан тук по време на инсталирането му през 2001 г. Кредит: Fermilab

Физиците прекараха годината в опити да разберат дали нашият работен модел на реалността се нуждае от промяна. Шокиращо съобщение през април показа, че масата на една фундаментална частица - W-бозона - се разминава значително с тази, която се предвижда от Стандартния модел на физиката на елементарните частици.

Приблизително 400-те членове на екипа на Collider Detector at Fermilab (CDF) са продължили да анализират W бозоните, произведени от колайдера, наречен Tevatron, проследявайки безброй възможни източници на грешки, за да достигнат това несравнимо ниво на прецизност - 0,01% - два пъти по-точно от предишното най-добро измерване. Това съответства на измерване на теглото на 100-килограмова пералня с точност до 10 грама.

Резултатът се запазва и досега и ще остане значителна загадка, която трябва да бъде разрешена, ако някога искаме да разберем напълно градивните елементи на Вселената.

Разбира се, ако теоретиците направят пробив през 2023 г., можете да сте сигурни, че ще научите всички подробности от нас.

Източник: Biggest science news stories of 2022 as chosen by New Scientist, New Scientist 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !