Фрагменти от 260-дневен календар на маите са намерени в Гватемала

Части от стенопис на 2200 години може да са едни от най-ранните примери за тази календарна система

Ваня Милева Последна промяна на 15 април 2022 в 00:01 8352 0

Фрагмент от стенопис, изобразяващ бога на царевицата на маите. Илюстрация: Heather Hurst.

Сред фрагментите от древен мезоамерикански стенопис, археолозите са открили в Гватемала най-ранните недвусмислени доказателства за свещения календар на маите.

Погребани в пирамидата Лас Пинтурас в Сан Бартоло, Гватемала, хиляди рисувани фрагменти от гипсови стенописи предлагат прозорец към древната цивилизация на маите. Два от тези фрагмента формират най-ранния известен запис на календар на маите, създаден между 300 и 200 г. пр.н.е.

Няколко древни общности, живеещи в Северна и Южна Америка – включително ацтеките, маите, микстеките и сапотеките – проследяват времето, използвайки цикли от 13 дни, обозначени с числа, заедно с цикли от 20 дни, кръстени на богове. В този календар на конкретен ден се присвояват както номер, така и име, което води до 260 уникални дни преди цикълът да се повтори. Смята се, че хората са използвали календара, за да решат кога да провеждат церемонии, да отбелязват важни дати или да се опитат да предскажат бъдещи събития.

Описаните сега фрагменти изобразяват датата „7 елена“ от 260-дневния свещен календар, разпространен в древна Мезоамерика и все още използван и днес от местните общности в Гватемала и южно Мексико, съобщават археологът Дейвид Стюарт (David Stuart) и колегите му на 13 април в Science Advances. Дълголетието на календарната система свидетелства за устойчивостта на интелектуалната култура на маите, коментира Стюарт от Тексаския университет в Остин.

Досега повечето предишни ранни доказателства за използване на календара от тези древни хора са откривани върху каменни паметници, датирани от около 100 г. пр.н.е. Доказателствата, намерени сега от Дейвид Стюарт и неговите колеги, показват, че маите може да са използвали този календар повече от век по-рано.

Преди това екипът открива археологическия обект Сан Бартоло, който включва пирамида, наречена Лас Пинтурас (Las Pinturas) - което означава "картините" - още през 2001 г.

От 400 г. пр. н. е. до 100 г. сл. н. е. маите разрушават и възстановяват пирамидата седем пъти, създавайки серия от дискретни капсули на времето, подредени една върху друга, разказва съавторът на изследването Хедър Хърст (Heather Hurst), директор на проекта на Регионалния археологически проект Сан Бартоло-Ксултун. Чрез радиовъглеродно датиране както на материала в слоя, където са открити фрагментите от календара, така и на материала, използван за погребване на този слой, изследователите определят тесен времеви прозорец, в който ще бъде създаден записът от 7-те елени.

В календар, някога разпространен в Мезоамерика, 13 числа и 20 знака се комбинират, за да представят 260 конкретни дати, като например „7 елена“ (на илюстрацията). Числата 13 и 20 са свещени в региона, а 260 дни може да отразяват продължителността на човешката бременност. Кредит: David Stuart

Фрагментите идват от останките на дълга платформа, която вероятно е построена, за да проследява астрономически събития, както и времето.

„Тази платформа може да е действала като обсерватория за наблюдаване на изгряващото слънце или други астрономически тела в небето или просто за проследяване на времето. Като един вид архитектурен часовник“, разказва Стюарт.

Тези два фрагмента от гипсови стенописи си пасват заедно, за да образуват запис на датата „7 елена“ от древния 260-дневен календар на маите. Частите, които се побират в човешка длан, може да са придружавали сцена или човешка фигура като вид древен времеви печат. Кредит: Karl Taube, courtesy of the Proyecto Regional Arqueológico San Bartolo - Xultun

Някои археолози обаче се съмняват дали това наистина е най-ранното доказателство за 260-дневния календар. Мери Пол (Mary Pohl) от Щатския университет на Флорида смята, че открит по-рано ролков печат от Табаско в Мексико показва, че това датиране е било използвана през 500 г. пр. н. е. Но дпоред Стюарт  символите на печата от 500 г. пр. н. е. не са непременно форма на отбелязване на дата, сравнима със системата на маите.

„По-ранните доказателства за… календара бяха обсъдени, но в това проучване авторите представят ясни доказателства за използването на 260-дневния календар. Това е много важна работа“, коментира Такеши Иномата (Takeshi Inomata) от Университета на Аризона.

Справка:

D. Stuart et al. An early Maya calendar record from San Bartolo, Guatemala. Science Advances. Published online April 13, 2022. doi: 10.1126/sciadv.abl929.

Източници:

Earliest evidence for Maya calendar may have been found in Guatemala, New Scientist

This hieroglyph is the oldest known record of the Maya calendar,  Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !