Хора на годината на сп. Nature станаха учени и политици, борещи се срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 16 декември 2020 в 13:29 2561 0

Кредит: AXS Studio

Традиционният списък на хората на годината според Nature този път почти изцяло се състои от имена на вирусолози, епидемиолози, политици и служители, които според списанието са дали най-голям принос в борбата срещу пандемията на коронавируса.

Само трима от седемте номинирани са отличени за постижения, несвързани с COVID-19.

Всяка година списание Nature публикува списък с десет души, който включва тези, които са се отличили в различни области на науката. Сред тях са автори на важни открития, както и политици, адвокати, екологични активисти. През 2019 г. списъкът включваше специалисти по биоразнообразие, еколози, астрофизици, разработчици на квантови компютри, активисти (например Грета Тунберг). Тазгодишният списък обаче е почти изцяло посветен на COVID-19.

Списъкът на хората на годината започва с генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, който трябваше да координира усилията на страните по света за борба с коронавирусна инфекция, и бе подложен на немалко критики. Именно той обяви в началото на март, че човечеството е изправено пред първата пандемия, причинена от коронавирус.

Списъкът продължава с китайския епидемиолог Ли Ландзюен (Li Lanjuan), която бързо разбира заплахата, породена от огнището на COVID-19 в Ухан, и убеждава властите да наложат строги карантинни мерки преди честването на китайската Нова година, което забави разпространението на заразата.

Уругвайският вирусолог Гонзало Мораторио (Gonzalo Moratorio) е в списъка за разработване на диагностични тестове за коронавирус, което е помогнало на страната му да избегне експлозивното разпространение на инфекцията.

Освен това списъкът включва вирусолог Джан Юнджън (Zhang Yongzhen), който в първите дни на огнището на Ухан декодира РНК на вируса и разпространява тази информация по света.

Сред разработчиците на ваксини срещу коронавирус списанието отбелязва Катрин Янсен (Kathrin Jansen) от Pfizer. Тази компания извърши цялото разработване и клинични изпитвания на новата ваксина за рекордните 210 дни.

Списание Nature изброява Антъни Фаучи (Anthony Fauci), директор на Националния институт за изследване на алергии и инфекции, който се превърна в основното публично лице на американската антикоронавирусна кампания, и предоставя проверена информация за ситуацията.

Друг човек на годината е министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн (Jacinda Ardern), чиято бърза реакция на коронавирусната заплаха и решителни действия направи страната й една от най-малко засегнатите от пандемията.

Трима души са включени в списъка на хората на годината за постижения, които не са свързани с коронавируса: американската космоложка Чанда Прескод-Уайнщайн (Chanda Prescod-Weinstein), която заедно с колегите си организира еднодневна научна стачка в знак на протест срещу расизма в научните организации.

Индонезийският изследовател Ади Утарини (Adi Utarini) е призната за постиженията си в борбата срещу треската денга. Тя и нейните колеги пускат комари, заразени с бактерията Wolbachia, което прави насекомите неспособни да пренасят вируса. В резултат на това успяват да намалят броя на случаите на треска денга със 77 процента в районите на големия град Джокякарта, където е проведен експериментът.

Освен това списанието отбеляза Верена Мохаупт (Verena Mohaupt), логистичен координатор на арктическата експедиция MOSAiC, при която учените прекарват около година на ледоразбивач, който дрейфва по Арктическия океан. Мохаупт е учи колегите си какво да правят при среща с полярни мечки, как да се предпазят от студа и тъмнината на полярната нощ.

Миналата година в Топ 10 на Nature бяха биолози и еколози, физици, постигнали квантово надмощие, учени, участващи в разработването на метода за редактиране на генома CRISPR, „съживяването“ на свинска глава и създаването на планове за „ремонтиране“ на генома на деца.

Източник: Nature’s 10: ten people who helped shape science in 2020, Nature’

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !