И най-умните хора действат като стадо

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 септември 2018 в 00:00 5113 0

Кредит CC0 Public Domain

Ново изследване показа, че когато се съберат големи групи хора, всеки индивид се държи подобно на другите, независимо от способността му да разсъждава.

Това проучване има дълбоки последици в икономиката, дори в психологията и социологията.

Паниката на тълпата или на пазара, както и други непредвидими колективни поведения, няма да се случват, ако хората действаха разумно при такива обстоятелства. Но дали е така?

Сет Фрей (Seth Frey), професор по комуникация в Университета на Калифорния, Дейвис, изследва как хората се държат в прости игри на разсъждения и констатира, че обикновено действат като "стадо", т.е. по подобие на другите в дадена ситуация, независимо дали умеят да разсъждават задълбочено или не, пише phys.org.

Фрей е водещ автор на статията "Когнитивни механизми на динамиката на човешките групи",  публикувана в Journal of Computational Social Science.

"Ние имаме илюзията, че модата, паниката, стадното поведение се управляват от най-низшите ни животински инстинкти и че ако сме малко по-образовани или интелигентни, тези неща ще изчезнат", обяснява Фрей.

"Тази статия показва, че дори хората, които са склонни към размишления (например, които могат да извършват сложни разсъждения от типа „какво мислите, че аз си мисля, че вие си мислите, че аз си мисля”), все пак в крайна сметка действат не толкова рационално, колкото съобразявайки се с това, което мислят, че другите мислят, че ще извършат”.

Всяка игра, използвана в проучването, се основава на съвсем различен начин на мислене и би трябвало да предизвиква различни разсъждения от  играчите, разказва Фрей. Но това не се случва. Същото съвършено „стадно” поведение се проявява и в трите игри.

Добро или лошо е стадното поведение

Изследователите разглеждат поведението на стотици играчи от студентски и онлайн групи в течение на много игри с висок и нисък залог. Едната игра е "Beauty Contest", а другите две - "Mod Game" и "Runway Game" - са създадени за изследването.

Правилата и методите за печелене на всяка игра са разнообразни.

В "Beauty Contest" играчите получават награда за познаване на число между 0 и 100, което е най-близо до две трети от средната стойност на всички числа на другите играчи.

В „Mod Game” избират цяло число между 1 и 24. Играчите печелят точки, ако изберат число, малко над числото на друг играч с изключение на това, че 1 бие 24, както е например в играта „Камък-Ножица-Хартия”, така че всяко число може да бъде бито от друго.

И в "Runway Game" играчите практикуват същото надцакване като в „Mod Game”, но могат да избират буквално всякакво число: -1, един милион, пи, всичко.

На теория това би трябвало да доведе до големи различия, но на практика играчите действат колективно, въпреки всичко.

В живота стадното поведение може да се окачестви и като добро, и като лошо. То може да е добро за рибни пасажи, птичи ята или колективни спортове, където индивидите получават предимство от това, че са в група - храна, безопасност или награда. Но стадното поведение може да е нежелателно при паника на фондовия пазар или безредици, тъй като предимствата за отделния индивид да бъде в групата изчезват - под заплаха е и оцеляването му, и безопасността, и печалбата.

"... Тези игри показват, че и усъвършенстваните процеси за разсъждение могат също да тласнат хората към сложна, често патологична социална динамика, която обикновено приписваме на реактивни, емоционални, незадълбочени разсъждения" и че хаос може да възникне и в "най-интелигентните групи и за внимателно разработените социални системи", заключават изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !