Имате ли понякога чувството, че ви наблюдават? Как го обяснява науката

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2023 в 00:01 3314 0

Имате ли понякога чувството, че ви наблюдават?

Кредит Shakespearesmonkey Flickr (CC BY 2.0)

Имате ли понякога чувството, че ви наблюдават?

Много хора разказват, че често им се случва да се обърнат и да открият, че някой ги наблюдава, сякаш са "усетили" погледа му. Проучванията сочат, че до 90 % от хората смятат, че разбират, когато някой ги гледа, съобщава Science Focus на BBC.

Изследванията на този феномен водят началото си от ранните дни на научната психология в края на XIX век. Напоследък "усещането, че те гледат" се изучава задълбочено от изследователи в областта на парапсихологията като Рупърт Шелдрейк (Rupert Sheldrake), които вярва на реалността на феномена, и Ричард Уайзман (Richard Wiseman), който е скептик.

Изследователи като Шелдрейк смятат, че ефектът е реален и че наистина можем да усетим, когато някой ни гледа. В своите експерименти Шелдрейк открива малък, но статистически значим ефект в подкрепа на феномена на гледането - неговите доброволци могат да преценят дали ги гледат малко по-добре, отколкото ако просто са предположили на случаен принцип.

Но при подобни изследвания скептично настроени изследователи като Уайзман са получили отрицателни резултати. Нещо повече, той и други са отбелязали множество проблеми в изследванията, проведени от "вярващите". Например проблемите с рандомизацията на опитите означават, че доброволците може да са открили някаква закономерност и да са я използвали, за да се ръководят от преценките си.

Вместо да се пренаписва всичко, което знаем за естеството на човешкия разум и мозък, има едно по-малко вълнуващо обяснение за чувството, че ни гледат. То се състои в това, че винаги, когато се обърнем и открием, че някой ни гледа, ние го помним, но всички случаи, когато се обръщаме и никой не ни гледа, не ги помним.

Подобна е историята и с усещането, че може да предвидите кога някой ще ви изпрати съобщение или ще ви се обади - всеки път, когато мислите за някого и той ви звънне, усещането е странно, сякаш сте предвидили бъдещето. Но по-вероятно е това да е било просто съвпадение и вероятно сте забравили всички пъти, когато сте мислили за този човек, а той не се е свързвал с вас.

Справка: EXPERIMENTER EFFECTS AND THE REMOTE DETECTION OF STARING
Richard Wiseman & Marilyn Schlitz http://www.richardwiseman.com/resources/staring1.pdf 

Източник: Can you really tell if you’re being watched? The bizarre science of psychic intuition, explained
Christian Jarrett, Science Focus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !