За първи път е измерена "интуицията". Оказа се, че съществува

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 май 2016 в 15:30 56354 0

Кредит brainworldmagazine.com

За първи път изследователи са разработили техника за измерване на интуицията.

Използвайки своя метод, те са доказали, че хората могат да използват своята интуиция, за да направят по-бързи, по-точни и по-уверени решения.

Тези констатации са публикувани в списание Psychological Science

Проучването показва, че интуицията е реалност, наистина съществува и че изследователите могат да я измерят, заяви Джоел Пиърсън (Joel Pearson), доцент по психология в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и водещ автор на изследването пред изданието на Association for Psychological Science.

Интуиция е усещането, че може да се вземат правилни решения, без аналитично разсъждение. Тази идея е вълнувала философи и учени още от древните гърци. Но досега няма достатъчно доказателства, че интуицията действително съществува.

Предишните изследвания се позовават на данни от анкети, в които самите участници определят как чувстват, че вземат решенията си, което е повече отражение на собственото им мнение за интуицията им, отколкото реалното й измерване, отбелязва Пиърсън пред Live Science.

"Всъщност никога не е измервана интуицията, защото учените не знаят как да я определят количествено", - заяви Пиърсън. 

В новото изследвание обаче Пиърсън и екипът му описват поредица от експерименти, които определят дали хората използват своята интуиция, за да вземае решението си. Изследователите определят интуицията като влиянието на "неосъзната емоционална информация" (nonconscious emotional information) като инстинктивно чувство или усещане.

Измерване на интуицията

В експеримента участват малки групи от около 20 студента, на които изследователите показват черно-бели изображения от точки, които се движат върху едната половина на екрана на компютъра. Изследователите задават на участниците в експеримента задачата да решат дали точките обикновено се движат наляво или надясно. Докато студентите мислят върху това, от другата страна на екрана на компютъра, се появява ярък, мигащ цветен квадрат.

Но понякога в цветния квадрат се вгражда изображение, което е предвидено да предизвиква емоционална реакция от страна на участниците. Всяко изображение е насочено да предизвиква или положителна емоция (кученце или бебе) или отрицателна емоция (пистолет или змия). Но участниците не са наясно, че им се показват тези емоционални образи, защото се появяват прекалено бързо, за да бъдат съзнателно възприети.

Тези подсъзнателни образи са предназначени да симулират типа на информацията, участваща в интуицията - те са кратки, емоционално заредени и подсъзнателно възприемани. Видът на изображението, положително или отрицателно, подсказва в коя посока се движи облакът от точки.

Резултатите показват, че когато на участниците се показват положителни подсъзнателни образи, те се справят по-добре със задачата - те са по-точни при определяне накъде се движат точките, реагират по-бързо и се чувстват по-уверени в избора си. По същество, мозъците на хората са били в състояние да обработват и използват информацията от изображенията, за да подобрят своите решения.

Физиологичните данни на участниците дават допълнителни доказателства за влиянието на интуицията. В един от експериментите, учените измерват проводимостта на кожата на участниците - показател за физиологична възбуда - докато вземат решения за движението на точките. Учените установяват, че кожната проводимост индикира интуитивното поведение - дори хората да знаят за изображенията, телата им показват физиологична реакция на емоционалното им съдържание.

"Друга интересна находка в това проучване е, че интуицията се подобрява с времето, което предполага, че механизмите на интуицията могат да бъдат подобрени с практика," - добавя Пиърсън.

Това означава, че всички можем да се научим да използваме незсъзнателната информация. Проучването разкрива, че както можем да вземаме по-добри решения, прилагайки логика и разсъждения, така можем да станем по-умели с течение на времето, доверявайки се на интуицията си, като я използваме по-често.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !