Инструменти от каменната ера всъщност може да са били изработени от маймуни

Някакви маймуни са счупили няколко ядки преди 50 000 години и това все още създава главоболие на археолозите.

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2023 в 07:23 5954 0

Когато използват камъни за чупене на ядки, маймуните всъщност създават люспи, които приличат на древни човешки инструменти. Кредит: Flickr | Allan Hopkins (CC BY-NC-ND 2.0)

Според нов анализ на инструменти от каменната епоха в Бразилия дебатът за това кога точно хората са се появили за първи път на американския континент може да е бил отклонен от някои доста сръчни маймуни капуцини.

След като изследват артефактите от епохата на плейстоцена, авторите на проучването стигат до заключението, че те вероятно са изработени от малките маймуни капуцини, което поставя под сериозно съмнение това, което някога се смяташе за убедително доказателство за ранното човешко обитаване на региона.

Преди десетилетие използването на каменни инструменти при шимпанзетата привлеча вниманието на приматолозите. Тъй като са направени паралели между използването на инструменти от шимпанзета и археологическите свидетелства, възниква необходимостта от разграничение между двата източника на данни. Това води до съмнението, че предполагаемите ранни следи на хоминини може всъщност да съответстват на древни места, обитавани от маймуни.

Изследователите внимателно проучват изображения на предишни находки от археологическия обект Педра Фурада в бразилския щат Пиауи, където е открит тайник с каменни инструменти, датиран отпреди 32 000 до 50 000 години. Поради своята древност тези каменни сечива се разглеждат като "най-солидното и последователно доказателство, поддържащо ранно човешко население... на южноамериканския континент", пишат авторите.

Те споменават също, че маймуните капуцини от Новия свят са дяволски добри в производството на "изглеждащи като  изработени от човек каменни отломки".

Авторът на изследването Агустин Агнолин (Agustín Agnolín) от Националния съвет за научни и технически изследвания на Аржентина (CONICET) обяснява в имейл до IFLScience, че инструментите на капуцините "обикновено се състоят от камъни и големи плоски скали, които се използват съответно като чукове и наковални и с които те чупят ядки".

"Това не е много по-различно от това, което са правили много човешки групи. Някои от камъните, разцепени по време на този процес, лесно биха могли да минат за каменни инструменти, намирани във всеки човешки обект."

Подобна маймунска мимикрия е довела до някои разгорещени спорове между археолозите относно това кой - или какво - е създало каменните находища в Педра Фурада. За да се опитат да разрешат спора, Агнолин и колегите му интерпретират отново някои от артефактите и внимателно ги сравняват с други инструменти, изработени както от хора, така и от капуцини.

По този начин те откриват, че артефактите показват само "еднолицево лющене", без доказателства за "двулицево изтънени артефакти и люспи". Подобни характеристики, смятат авторите, са "необичайни за повечето човешки обекти, но изобилстват в обектите на маймуните капуцини".

Като се има предвид морфологията на реликвите, Агнолин отбелязва, че "е малко вероятно те да са изработени от хора, тъй като технологията за изработка на каменни късове в обекта е неразличима от тази, свързана с маймуните".

"На всичкото отгоре няма други доказателства, които биха могли да свидетелстват за присъствието на хора, като огнища, животински кости, показващи признаци на консумация, символични предмети като скално изкуство или украшения, или човешки останки."

В своето изложение авторите също така споменават, че древната технология, присъстваща в Педра Фурада, изглежда изобщо не се е променила в продължение на хиляди години, което е много необичайно за обекти, обитавани от хора. В края на краищата нашата изобретателност е тази, която ни отличава например от маймуните.

"В обобщение, въз основа на тези доказателства сме уверени, че ранните археологически обекти от Бразилия може да не са дело на хора, а принадлежат на маймуни капуцини", пишат изследователите.

В заключение Агнолин подчертава, че "нашата работа силно поставя под съмнение естеството на обекта и не позволява той да бъде използван и занапред като доказателство за много ранното заселване на Южна Америка".

"Разбира се, това не означава, че хората са започнали да обитават Америка наскоро, нито изключва възможността за присъствие на хора на континента преди повече от 20 000 години, но отслабва едно от най-силните доказателства за много ранно заселване на региона."

Справка:

Agnolín, A. M., & Agnolín, F. L. (2022). Holocene capuchin-monkey stone tool deposits shed doubts on the human origin of archeological sites from the Pleistocene of Brazil. The Holocene, 0(0). https://doi.org/10.1177/09596836221131707

Източник: Stone Age Tools In Brazil May Actually Have Been Made By Monkeys, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !