Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в целия мозък

Проучване на 30 жени с редовен менструален цикъл предполага, че структурата на мозъка се променя с течение на хормоналните промени

Ваня Милева Последна промяна на 31 октомври 2023 в 00:00 7978 0

Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в целия мозък

Кредит Gratis Graphics Copyright: Free to use under Creative Commons License

Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в целия мозък

Хормоните, които варират по време на менструалния цикъл, могат да променят структурата на мозъка, показва ново проучване.

Проучването, проведено от изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара (UCSB), разкрива фини промени в мозъчната структура на 30 жени по време на менструалния им цикъл. Тези промени съвпадат с колебания в четири хормона.

Важно е, че все още не се знае дали и как тези мозъчни промени влияят на когнитивните функции или риска от мозъчни заболявания. Но изследването се основава на нарастващ брой проучвания, показващи ефектите, които хормоните, свързани с менструалния цикъл, могат да имат върху мозъка.

"Повечето от това, което знаем за човешкото тяло, е от проучвания, проведени предимно върху мъжкото тяло", коментира Виктория Бабенко (Viktoriya Babenko), бивш докторант в UCSB, специалист в BIOPAC Systems и съавтор на изследването, публикувано на 10 октомври в базата данни за предпечат bioRxiv и все още не е рецензирано.

Другият първи автор е Елизабет Райзор (Elizabeth Rizor), настоящ докторант в програмата за динамична невронаука в UCSB.

Изследователите са събрали данни от 30 жени, които не са приемали хормонални противозачатъчни и са имали редовен месечен цикъл. Изследователите са заснели мозъци на жените в три точки по време на техните менструални цикли: менструация, овулация и средна лутеална фаза, която води до менструация и често се свързва със симптомите на предменструалния синдром (ПМС).

Събрани са данни, свързани с обема на мозъка и с два различни типа мозъчна тъкан: сиво вещество, което съдържа основните тела на мозъчните клетки и бяло вещество, което свързва и позволява комуникация между клетките. Те измерват кортикалната дебелина или дебелината на набръчкания външен слой на мозъка, който е направен от сиво вещество, и събират данни, свързани с това как водата се разпространява през бялото вещество на мозъка.

Изследването разглежда и промените в четири хормона по време на менструалния цикъл: естрадиол (вид естроген), прогестерон, лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Нивата на естроген и LH достигат пик по време на овулацията, докато прогестеронът достига пик по време на лутеалната фаза. FSH, обратно, остава по-постоянен, но също така достига пикове по време на овулация, както и достига относително високи нива в края на лутеалната фаза и по време на мензис.

В участъците на мозъка, които екипът разглежда, концентрациите на естроген и LH корелират с ефективността на дифузията на вода през бялото вещество. Това отразява промените в "микроструктурата"“ на бялото вещество, които някои учени смятат, че отразяват промени в свързаността, но това донякъде се обсъжда.

Междувременно концентрацията на FSH е свързана с дебелината на кората - така че, както нараства и намалява, така и сивото вещество на кората. Интересното е, че в няколко области на мозъка FSH и прогестеронът изглежда имат противоположни асоциации с дифузия и кортикална дебелина - увеличенията на FSH съвпадат с по-малко свободно дифундираща вода и по-голяма кортикална дебелина, докато увеличенията на прогестерона са свързани с противоположните модели.

Въпреки че общият обем на мозъка остава същият, увеличенията на прогестерона са свързани с увеличаване на обема на мозъчната тъкан, но с намаляване на цереброспиналната течност, течността около мозъка, която го защитава и му помага да премахне отпадъците.

Това изследване не е първото, което изследва промените в структурата на мозъка по време на менструалния цикъл, но е забележително с това, че изследва тъканите в целия мозък. Други проучвания са използвали различни мерки за регистриране на тези промени - например, скорошно проучване, публикувано в списание Nature Mental Health, използва MRI сканиране с висока разделителна способност, за да идентифицира разликите в обема в няколко области на мозъка през менструалния цикъл.

Едно ограничение на проучването е, че сканиранията, направени в различни точки от цикъла на всеки участник, може да не са били точно насрочени, особено за овулацията и средата на лутеалната фаза. За да определят тези фази, участниците са използвали тест за овулация, който може да има някои вариации. Събирането на данни в повече точки по време на менструалния цикъл би добавило подробности към изследването. Друго ограничение е, че всички участници са били под 30 години. Асоциациите, открити от изследователите, може да са различни за по-възрастните хора.

Въпреки че проучването можеше да включва повече хора, Райзор и Бабенко обясняват, че размерът е типичен или дори по-голям от средния за образно изследване от този тип, особено като се има предвид, че са събрали данни от всеки човек в три различни момента.

Бъдещата работа може да се съсредоточи върху това как тези промени влияят върху психичното здраве на човек през целия менструален цикъл или върху риска от състояния като болестта на Алцхаймер, която е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Други изследвания биха могли да проучат как тези промени могат да повлияят на поведението, което скорошното проучване не е изследвало.

Изследването някой ден да помогне на медицинските специалисти да включат по-добре широките въздействия на менструалния цикъл в медицинските грижи, надява се Райзор.

"Светът на медицината трябва да вземе под внимание колко значителни са тези колебания в ежедневието ни и да ги включи повече в грижите", заявява тя пред Live Science.

Справка: Menstrual cycle-driven hormone concentrations co-fluctuate with white and grey matter architecture changes across the whole brain; Elizabeth J. Rizor, Viktoriya Babenko, Neil M. Dundon, Renee Beverly-Aylwin, Alexandra Stump, Margaret Hayes, Luna Herschenfeld-Catalan, Emily G. Jacobs, Scott T. Grafton
doi: https://doi.org/10.1101/2023.10.09.561616 

Източник: Menstrual cycle linked to structural changes across whole brain, Rebecca Sohn, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !