На тази дата през 1891 г. се ражда майстор Оле Кърк Кристиансен, създателят на Lego

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 април 2022 в 14:02 3971 0

Кризата, която засегна световната икономика през 30-те години на миналия век, не пропусна малкия датски град Билунд. Строителните обекти замръзнаха и дърводелецът Оле Кърк Кристиансен напълно спря да получава поръчки. Търсенето на начин за оцеляване доведе датския занаятчия до идеята да основе собствена компания и да произвежда стоки, които винаги ще са нужни, дори и по време на криза: стълби, табуретки, дъски за гладене. Стоките малко по малко се разпродават. Но учудващо е, че отпадъците се продават най-добре - от тях дърводелецът прави детски кубчета.

Деца ще има по всяко време, разсъждавал датският татко Карло. Дори си имал собствен рекламен агент - синът му Годфред играел ентусиазирано с кубчетата на Кристиансен, а по неговия пример - и всички съседни момчета.

"Вълнуваща игра", помислил си Кристиансен старши.

Мислел си, разбира се, на датски: "Led godt". И след като помислил малко повече, изхвърлил няколко съгласни, за да е по-лесно на малчуганите да кажат какви играчки искат на родителите си.

Получи се нещо кратко и ясно: Lego.

Много по-късно дърводелецът научил, че на латински "Lego" също има смисъл и дори още по-подходящ, и означава "Аз подреждам". По това време кубчетата на Lego подреждаше целият свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !