Находка на годината: Скелет на 8000 години в кв. Слатина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 май 2019 в 10:12 24592 1

Кредит Ивайла Сопотенска

Изключително откритие направиха български археолози - при разкопки на обект в столичния квартал Слатина е намерен напълно запазен скелет на човек от неолитната епоха на около 8000 години.

Тази сутрин бе съобщено и за откритието на частичен детски скелет.

През 2016 г. екипът на проф. Васил Николов открива голяма къща с особена конструкция при разкопките в Слатина. Къщата е с три стаи и се простира на площ от 150 кв. м. Особеното в случая е, че неолитните хора явно са опожарили къщата си, за да построят по-голяма на нейно място, заобиколена от важен за тяхната култура ров. Намерените овъглени делви със зърно - лимец, леща и ечемик, както и каменни брадви, които вероятно са били за жертвоприношение при ритуала.

Тези заселници, идващи от земите на Близкия изток, донасят изкуството на земеделието по нашите земи преди около 8000 години през епохата на неолита. Известни са и уменията им в керамиката, като характерни за тяхната култура са съдове, боядисани с бяла боя преди изпичането и много орнаменти, изрисувани с нюанси на червеното.

Археолозите наскоро откриват пещ и гроб със скелет, датиран на 7600 години. Това е третата подобна находка в 34-годишната кариера на професора. Това откритие е особено ценно, тъй като по нашите земи много рядко се откриват скелети от тази епоха, а само фрагменти.

Археологичният обект в столичния квартал Слатина. Скрийншот от видео на БНТ1.

Проф. Николов, освен ръководител на проекта е експерт по новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VІ – ІІІ хил. пр.н.е.) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа, бил е директор на Национален археологически институт с музей при БАН, от 2017г. е заместник на председателя на БАН.

Повече информация от наш кореспондент от пресконференцията на събитието: „Проф. Николов: "От тук тръгва цивилизацията към Европа!"

  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4034

1

Емил

29.05 2019 в 10:17

Всичко добре, с изключение на тезата, че културта тук идва от Близкия Изток! Нека младата археоложка прочете Платон и се замисли над шаблоните, наложени от "науката". Пример: проф. Овчаров през 2001 г. налагаше мнение, че Перперикон е на 2-3 хиляди години, сега вече е на 5-6! А всъщност е на 7-8, защото е построен от първите наследници на атлантите.