Нашето обоняние променя цветовете, които виждаме

Несъзнателните асоциации с миризмата могат да изкривят възприемането на цветовете

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2023 в 00:00 2591 0

Несъзнателните асоциации с миризмата могат да изкривят възприемането на цветовете

Кредит Unsplash

Несъзнателните асоциации с миризмата могат да изкривят възприемането на цветовете

Нашите пет сетива ни бомбардират с информация от околната среда непрекъснато. Един от начините, по който нашият мозък осмисля това изобилие от информация, е чрез комбиниране на информация от две или повече сетива, като например между миризмите и гладкостта на текстурите, цвета и музикалните характеристики.

Тази сензорна интеграция ни кара и да свързваме по-високите температури с по-топли цветове, по-ниските нива на звука с по-малко грапавост и цветовете с вкуса на определени храни – например вкуса на портокали с оранжевия цвят.

Сега едно проучване в Frontiers in Psychology показа експериментално, че такива несъзнателни "кръстосани" асоциации с нашето обоняние могат да повлияят на възприятието ни за цветовете.

"В изследването показваме, че наличието на различни миризми влияе върху това как хората възприемат цвета", обяснява водещият автор д-р Райън Уорд (Ryan Ward), старши преподавател в Ливърпулския университет "Джон Мурс" в Ливърпул, Великобритания.

Експериментът

Уорд и колеги тестват наличието и силата на асоциациите цвят-мирис при 24 възрастни жени и мъже на възраст между 20 и 57 години. Участниците са настанени пред екран в стая, лишена от нежелани сензорни стимули по време на експериментите.

Стаята е идеално изолирана и пречистена от всякакви миризми и никой не е съобщил, че е далтонист или има нарушено обоняние.

След това една от шест миризми (избрани на случаен принцип от карамел, череша, кафе, лимон и мента, плюс вода без мирис като контрола) е излъчена в стаята с ултразвуков дифузер за пет минути.

"В предишно проучване показахме, че миризмата на карамел обикновено има кръстосана връзка с тъмнокафяво и жълто, точно както кафето с тъмнокафяво и червено, череша с розово, червено и лилаво, мента със зелено и синьо и лимон с жълто, зелено и розово", обяснява Уорд.

Участниците са пред екран, който им показа квадрат, изпълнен с произволен цвят (от безкраен диапазон) и са поканени да настроят ръчно два плъзгача – един за жълто към синьо и друг за зелено към червено – за да променят цвета на неутрален сиво. След като е записан окончателният избор, процедурата се повтаря, като всички миризми са представени пет пъти.

Свръхкомпенсиране на несъзнателни асоциации

Резултатите показват, че участниците са имали слаба, но значима тенденция да настройват единия или и двата плъзгача твърде далеч от неутралното сиво. Например, когато им е представена миризмата на кафе, те погрешно възприемат "сивото" като по-скоро червено-кафяв цвят, отколкото истинското неутрално сиво. По същия начин, когато им е представена миризмата на карамел, те погрешно възприемат цвят, обогатен със синьо, като сив. Наличието на миризма по този начин изкривява цветовото възприятие на участниците по предвидим начин.

Изключение е миризмата на мента - тук изборът на нюанс на участниците е различен от типичната кръстосана асоциация, демонстрирана за другите миризми. Както се очаква, изборът на участниците съответства на истинското сиво за неутралния аромат на вода.

"Тези резултати показват, че възприемането на сивото клони към техните очаквани кръстосани съответствия за четири от петте аромата, а именно лимон, карамел, череша и кафе", разказва Уорд.

"Тази "свръхкомпенсация" предполага, че ролята на кръстосаните асоциации при обработката на сензорния вход е достатъчно силна, за да повлияе на това как възприемаме информация от различни сетива, тук между миризми и цветове."

Остават въпроси

Изследователите подчертават необходимостта да се проучи колко широкообхватни са тези кръстосани асоциации между миризми и цветове.

"Трябва да знаем степента, в която миризмите влияят на цветовото възприятие. Например, ефектът, показан тук, присъства ли за по-рядко срещани миризми или дори за миризми, срещани за първи път?" се пита Уорд.

Справка: Odors modulate color appearance; Ryan J. Ward1, Maliha Ashraf, Sophie Wuerger, Alan Marshall; Front. Psychol., 06 October 2023, Sec. Cognitive Science, Volume 14 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2023.1175703

Източник: Our sense of smell changes the colors we see, show scientists, Frontiers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !