
Следващия път, когато някой въртейки в ръката си чаша вино коментира неговия сложен и плътен вкус, приемете констатациите му с доста съмнение, препоръчва Iflscience.
Нашите вкусови рецептори и обоняние лесно се манипулират от нашите предубеждения и очаквания. И със сигурност изкуството на дегустацията на вино не е имунизирано от този ефект.
За да разбере това, екипът от AsapTHOUGHT събрали група хора и ги подложили на няколко изпитания. Първият експеримент проверява дали любителите-дегустатори се подвеждат по това колко луксозна изглежда бутилката с вино. На втория тест им е дадено бяло вино с добавени хранителни оцветители така че да изглежда като червено вино. И накрая са им предложени чаши с едно и също вино и са помолени да кажат кое вино им харесва повече. Вярвате или не, но повечето участници се провалили на всички тестове.
Участниците са все пак само любители и не са длъжни да знаят много за вината, нали?
Но както обясняват от AsapTHOUGHT във видеото, многобройни изследвания са показали, че дори ценители и професионални сомелиери са били измамвани от подобни трикове.
Вижте това забавно видео.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
2
09.04 2016 в 20:28
1
09.04 2016 в 15:46
Последни коментари
YKoshev
Доколко съвместими са минерално-суровинният отрасъл и чистата околна среда?
Козон
Мистериозен череп на гръцки хоминин е датиран на поне 286 000 години
Peter Petrov
След многократни експлозии нов тест за мегаракетата на Мъск
поп Дръвчо
Гледайте за първи път на живо как новооткритият "междузвезден посетител" 3I/ATLAS се устремява към нас
Bai Tanas
Как е миришел Древният Рим? Честно казано - ужасно!
Прост Човек
Стъклените бутилки съдържат 5 до 50 пъти повече микропластмаси от пластмасовите бутилки