Следващия път, когато някой въртейки в ръката си чаша вино коментира неговия сложен и плътен вкус, приемете констатациите му с доста съмнение, препоръчва Iflscience.
Нашите вкусови рецептори и обоняние лесно се манипулират от нашите предубеждения и очаквания. И със сигурност изкуството на дегустацията на вино не е имунизирано от този ефект.
За да разбере това, екипът от AsapTHOUGHT събрали група хора и ги подложили на няколко изпитания. Първият експеримент проверява дали любителите-дегустатори се подвеждат по това колко луксозна изглежда бутилката с вино. На втория тест им е дадено бяло вино с добавени хранителни оцветители така че да изглежда като червено вино. И накрая са им предложени чаши с едно и също вино и са помолени да кажат кое вино им харесва повече. Вярвате или не, но повечето участници се провалили на всички тестове.
Участниците са все пак само любители и не са длъжни да знаят много за вината, нали?
Но както обясняват от AsapTHOUGHT във видеото, многобройни изследвания са показали, че дори ценители и професионални сомелиери са били измамвани от подобни трикове.
Вижте това забавно видео.





















Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
2
09.04 2016 в 20:28
1
09.04 2016 в 15:46
Последни коментари
Gunteer
Престижна награда от БАН спечели главният редактор на НаукаOFFNews
Християнин
Това е кралят на тиквите: Тиквата му тежи над един един тон
dolivo
Сахара очаква 75% увеличение на валежите до 2100 г.
dolivo
Земната ябълка: стара култура за новите климатични времена
dolivo
Земята потъмнява. Какво означава тази тревожна климатична тенденция за бъдещето?
Nikor
На 30 септември 1928 е открит пеницилинът