Не вярвайте на дегустатори, вкусовите ни сетива лесно се лъжат (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 април 2016 в 10:57 5879 2

Следващия път, когато някой въртейки в ръката си чаша вино коментира неговия сложен и плътен вкус, приемете констатациите му с доста съмнение, препоръчва Iflscience.

Нашите вкусови рецептори и обоняние лесно се манипулират от нашите предубеждения и очаквания. И със сигурност изкуството на дегустацията на вино не е имунизирано от този ефект.

За да разбере това, екипът от AsapTHOUGHT събрали група хора и ги подложили на няколко изпитания. Първият експеримент проверява дали любителите-дегустатори се подвеждат по това колко луксозна изглежда бутилката с вино. На втория тест им е дадено бяло вино с добавени хранителни оцветители така че да изглежда като червено вино. И накрая са им предложени чаши с едно и също вино и са помолени да кажат кое вино им харесва повече. Вярвате или не, но повечето участници се провалили на всички тестове.

Участниците са все пак само любители и не са длъжни да знаят много за вината, нали?

Но както обясняват от AsapTHOUGHT във видеото, многобройни изследвания са показали, че дори ценители и професионални сомелиери са били измамвани от подобни трикове.

Вижте това забавно видео.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

09.04 2016 в 20:28

Зависи. Има и големи възможности за лъжа, но има и истинска дегустация. Тези неща далеч не са само снобизъм, нито само манипулация, те са въпрос и на висока култура, която у нас е рядкост и често бива замествана с ерзац-прояви. Но това не значи, че принципно не съществува.

1

09.04 2016 в 15:46

На първо място - не вервам на педали!