
Следващия път, когато някой въртейки в ръката си чаша вино коментира неговия сложен и плътен вкус, приемете констатациите му с доста съмнение, препоръчва Iflscience.
Нашите вкусови рецептори и обоняние лесно се манипулират от нашите предубеждения и очаквания. И със сигурност изкуството на дегустацията на вино не е имунизирано от този ефект.
За да разбере това, екипът от AsapTHOUGHT събрали група хора и ги подложили на няколко изпитания. Първият експеримент проверява дали любителите-дегустатори се подвеждат по това колко луксозна изглежда бутилката с вино. На втория тест им е дадено бяло вино с добавени хранителни оцветители така че да изглежда като червено вино. И накрая са им предложени чаши с едно и също вино и са помолени да кажат кое вино им харесва повече. Вярвате или не, но повечето участници се провалили на всички тестове.
Участниците са все пак само любители и не са длъжни да знаят много за вината, нали?
Но както обясняват от AsapTHOUGHT във видеото, многобройни изследвания са показали, че дори ценители и професионални сомелиери са били измамвани от подобни трикове.
Вижте това забавно видео.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
2
09.04 2016 в 20:28
1
09.04 2016 в 15:46
Последни коментари
helper68
Натурални суперколайдери: Черните дупки могат да се използват ускорители на частици
dolivo
Учени възпроизвеждат сияйното египетско синьо, озарявало гробниците на фараоните
dolivo
Революция в залесяването: Японски дронове с изкуствен интелект засаждат дръвчета 10 пъти по-бързо от хората
alabal
Най-старото живо същество на Земята: вид на 700 млн. години, който променя разбирането за еволюцията
dolivo
Математиката, биологията и психологията вещаят края на Западната цивилизация
опетков
Китай инсталира прекъсвачи в слънчеви панели, продавани на Запад