Може ли червеното вино и шоколадът да помогнат при болестта на Алцхаймер?

Ще трябва да се пият по 1000 бутилки червено вино за да има ефект срещу болестите на възрастта

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 13:30 10135 0

Кредит www.asianhealthsecrets.com

Едно проучване показва, че химическите вещества в черния шоколад и червеното вино може да забавят развитието на болестта на Алцхаймер. Но доколко са убедителни данните и означава ли това, че трябва да се пие повече вино?

В своя статия изданието New Scientist разглежда доказателствата на тази теза.

Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е вещество, открито в гроздето, червеното вино и черния шоколад. Той е смятан за потенциална панацея за редица свързани с възрастта заболявания, включително рак, диабет и неврологични проблеми, но досега повечето от данните, подкрепящи тези твърдения са на базата на лабораторни изследвания върху животни. Проучванията на действието му при хора са малобройни и незадълбочени.

Как ресвератролът може да ни предпази от свързани с възрастта заболявания?

Една изключително нискокалорична диета значително намалява свързаните с възрастта заболявания при лабораторни животни. Смята се, че това се случва чрез активиране на група ензими, наречени сиртуини, което изглежда се отразява на генната експресия и защитава организма от последиците от стреса, включително и нездравословното хранене.

Смята се, че ресвератролът активира сиртуините. Така се получава същият положителен ефект - предотвратяването на появата на свързаните с възрастта заболявания, включително болестта на Алцхаймер - без да се налага да се придържаме към нискокалорична диета. Но някои експерименти сочат, че ефектът на забавяне на стареенето заради сиртуините е много надценен.

Какво показват последните изследвания?

За да установят дали ресвератролът може да забави развитието на болестта на Алцхаймер при хората, Скот Търнър (Scott Turner) от Медицинския център към Джорджтаунския университет във Вашингтон и екипът му е давал на 119 души с леки до умерени симптоми на заболяването по един грам синтетичен ресвератрол два пъти на ден в продължение на една година, а на контролната група - плацебо.

При това изследване групата, приемаща плацебо показва напредване на типичните симптоми на Алцхаймер, включително и намаляване на нивото на амилоиден бета протеин в кръвта - смятано за знак, че съединението се отнема от кръвта и се отлага в мозъка. Тези пациенти, които са приемали ресвератрол, са показали малка или никаква промяна в нивата на бета амилоид в кръвта.

Има ли ресвератролът някакво значение за функционирането на мозъка?

Това проучване бе насочено да провери дали вземането на големи дози ресвератрол е безопасно, а не да тества дали помага. Проучването е твърде ограничено, за да открие някакъв значим ефект върху функциите на мозък. Но Търнър заявява, все пак е установено леко подобрение в когнитивните функции, въпреки че не е статистически значимо. Едно по-голямо проучване може да даде резултат с по-голяма тежест.

Може ли да се смята наличието на амилоид за добър маркер за болестта на Алцхаймер?

Алцхаймер обикновено се характеризира с натрупването на амилоидни плаки в мозъка, така че често се използва като биомаркер за заболяването. Но остава въпросът за ролята на амилоида за болестта - предизвика ли състоянието или е просто симптом? Това не може да се установи преди да намерим успешен начин за спиране или забавяне на Алцхаймера, обяснява Нийл Бъкхолц (Neil Buckholtz) от Института по геронтология към Националния здравен институт в Бетезда, Мериленд, който финансира изследването.

Означава ли това, че трябва да се пие повече вино?

"Невъзможно е да се набавя достатъчно ресвератрол от хранителни източници, за да се достигнат дозите, които са използвани в изследването," казва Джеймс Хендрикс (James Hendrix), учен от американската благотворителна Асоциация за борба срещу болестта на Алцхаймер. Водещият автор на изследването, Скот Търнър е изчислил, че ще трябва да се изпиват по 1000 бутилки червено вино на ден, за да се получи желания ефект.

Естествените добавки също не дават гаранция. Растенията произвеждат ресвератрол в отговор на някакъв стрес като гъбична инфекция, студ или суша, а нивото на съединението в растенията може да варира значително. Единственият начин да се гарантира дозата е с синтезиран продукт.

"Природата не е създала ресвератрола, за да се лекува болестта на Алцхаймер, тя го е проектирала по някаква друга причина, която само гроздето знае", коментира Хендрикс. Но това вещество е добра отправна точка, продължава ученият. Химиците ще трябва да модифицират структурата му така, че да достига повече от него в мозъка на пациента и да намалят нежеланите ефекти.

До тогава може би е най-добре да се гледа на ресвератрола като средство, противодействащо на неправилното хранене, а не за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Научна публикация: Neurology, DOI: 10.1212 / WNL.0000000000002035

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !