Новооткрита статуя на древноегипетски сфинкс може би изобразява император Клавдий

Сфинкс, открит в древен египетски храм, може да изобразява лицето на римския император Клавдий, но не всички са съгласни с това тълкуване

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2023 в 09:32 7406 0

Този сфинкс има лице, което според някои археолози изобразява римския император Клавдий

Кредит Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Този сфинкс има лице, което според някои археолози изобразява римския император Клавдий.

Археолозите, извършващи разкопки на древен храм в Египет, са открили статуя на сфинкс, чието лице може да изобразява римския император Клавдий, се казва в изявление на египетското Министерство на туризма и антиките.

По време на неговото управление (41-54 г. сл. н. е.) Римската империя контролира древен Египет, но както повечето императори, Клавдий никога не е посещавал Египет. Той е най-известен с инвазията си в Британия, в резултат на която Римската империя завладява значителна част от острова. Клавдий е известен и с това, че е отровен вероятно от съпругата си Агрипина.

Лицето на Клавдий?

Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Този сфинкс има лице, което според някои археолози изобразява римския император Клавдий. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Лицето на сфинкса е с вдлъбната усмивка, а по него все още се виждат жълто и червено, посочва в изявлението си във Фейсбук Мамдух Елдамати (Mamdouh Eldamaty), професор по археология в университета "Айн Шамс" в Египет и бивш министър на антиките(opens in new tab). Екипът на Елдамати сравнява лицето с оцелели изображения на римски императори и установява, че то ги наподобява.

Археолозите откриват статуята в басейн в храма на Хор (бог с глава на сокол, свързан с небето) близо до Дендера, Египет, град на около 54 км северно от Луксор. Басейнът е открит върху варовикова платформа и датира от около 500 години след управлението на Клавдий, се казва в изявлението. Не е ясно защо статуята е била поставена там.

Статуята е намерена в басейн в храма на Хор, показан тук. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

В близост до статуята археолозите откриват и плочка с надписи с йероглифни и демотично писмо (писменост, произлизаща от йероглифите). Плочката се анализира и все още не е ясно какво пише на нея.

Тази плочка е намерена в близост до сфинкса и върху нея са изписани йероглифи и демотично писмо. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Мнението на учени, които не са свързани с изследването, обаче е различно. Всички те заявяват, че въз основа на публикуваните изображения не са сигурни, че на сфинкса е изобразено лицето на Клавдий.

"Снимките са малки, за да мога да потвърдя дали това е Клавдий, или не, но в изображението все пак има клавдиев елемент", пише за Live Science Ерик Варнър (Eric Varner), доцент по история на изкуството в университета "Емори" в Атланта, специализирал в областта на римската портретна скулптура и имперската иконография.

И други учени дават подобни оценки

"От снимките ми се струва невъзможно да направя каквото и да било изявление за това дали чертите приличат на Клавдий", заявява в имейл за Live Science Оливие Хекстер (Olivier Hekster), професор по история в университета Радбуд в Нидерландия, специалист по изображенията на римските императори. 

Стивън Тък (Steven Tuck), професор по история и класическа литература в университета Маями в Охайо, също съобщава пред Live Science, че не разпознава лицето на Клавдий в скулптурата.

Ако на сфинкса наистина е изобразен Клавдий, това няма да е единственият случай, в който императорът е бил третиран като египетска кралска особа. През 2014 г. археолози съобщават за откриването на релеф, изобразяващ Клавдий като фараон, в храма на Изида в Шенхур, на около 20 км северно от Луксор.

Това ритуално жертвоприношение показва император Клавдий (вляво), който поднася салата на бог Мин (вдясно). Между тях е бог Хор, изобразен като дете. Приношението на салата гарантирало постоянното плодородие на Египет. Кредит: Снимка на Marleen De Meyer, линейна рисунка на Troy Sagrillo.

Други сфинксове също показват изображения с лицата на римски императори.

"Намирането на статуя на сфинкс с императорски черти само по себе си не е изненадващо", подчертава Хекстер. "Вече знаем за малък бюст от пясъчник, изобразяващ император Веспасиан, който прилича на сфинкс".

Разкопките в Дендера и анализът на артефактите са в ход, се казва в изявлението на министерството.

Източник: Newfound ancient Egyptian sphinx statue may depict Roman emperor Claudius, but not everyone agrees, Live Science. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !