Прост начин за намаляване на чувството за вина посочват психолози

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2023 в 00:01 7709 0

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Вината е емоционална реакция, която възниква, когато индивидът възприема, че е нарушил морален или етичен стандарт. Тя често е съпроводена от чувства на разкаяние, срам и съжаление. Макар че вината може да бъде мощен мотиватор за поправяне и промяна на поведението, прекомерното или продължително чувство за вина може да доведе до негативни последици като тревожност, депресия и понижено самочувствие.

Вината е неприятна и непреодолима емоция, която може да доведе до депресия, но изследователи от университета в Базел са доказали, че плацебото може ефективно да намали чувството за вина, дори когато плацебото се прилага открито.

В общуването си с другите хора може да не се държим винаги по идеалния начин. Когато осъзнаем, че действията ни са причинили вреда, често изпитваме чувство на вина. Това неприятно чувство ни подтиква да предприемем коригиращи действия, като например да поднесем извинение или да поемем отговорност.

Ето защо вината се разглежда като важна морална емоция, стига да служи за адаптивна цел - т.е. да е подходяща и пропорционална на ситуацията.

"Тя може да подобри междуличностните отношения и следователно е ценна за социалното сближаване", коментира Дилан Сезер (Dilan Sezer), изследовател в Отдела по клинична психология и психотерапия в Университета в Базел.

Изследователите от Факултета по психология в Университета в Базел проучват дали чувството за вина може да бъде намалено чрез приемане на плацебо. Техните открития са публикувани в списание Scientific Reports.

Плацебо терапиите работят, дори и да е ясно, че са плацебо

За да предизвикат чувство за вина, участниците в изследването са помолени да опишат момент, в който са пренебрегнали важни правила за поведение или са се отнесли несправедливо към близък човек, наранили са го или дори са му навредили. Идеята е участниците в изследването все пак да се чувстват зле заради избраната ситуация.

След това участниците са разпределени на случаен принцип в три групи: На участниците в едната група са дадени плацебо таблетки, като са заблудени, че това е истинско лекарство, докато на участниците във втората група е казано, че им се дава плацебо. И на двете групи е съобщено, че това, което им е дадено, ще бъде ефективно срещу чувството за вина. На контролната група не е дадено никакво лечение. Резултатите показват, че чувството за вина е значително намалено и в двете групи с плацебо в сравнение с контролната.

Такъв бил случаят и когато изследваните лица знаели, че им е дадено плацебо.

"Следователно нашето изследване потвърждава интересното откритие, че плацебото действа, дори когато се прилага открито, и че обяснението какво им се дава е от ключово значение за неговата ефективност", заявява водещият автор на изследването Дилан Сезер.

Всички участници в това проучване са били здрави, не са имали психични разстройства и не са били лекувани с психотропни средства.

Клиничната приложимост все още не е доказана

Когато чувството за вина е ирационално и продължава по-дълго време, то се счита за неадаптивно - с други думи, непропорционално. Тези емоции могат да повлияят на здравето на хората и наред с другото са и често срещан симптом на депресия.

Научни изследвания показват, че плацебо ефектът може да бъде много ефективен при лечението на депресия. Но откритието, че плацебото може да бъде полезно, дори и заявено като такова, и за такива силни емоции като вината, е ново. Логично е, отбелязва Дилан Сезер, да се опитаме да използваме тези ефекти, за да помогнем на засегнатите.

"Откритото прилагане на  плацебо в частност е обещаващ подход, тъй като запазва автономността на пациентите, като им позволява да бъдат напълно наясно как действа интервенцията."

Резултатите от проучването са първоначална обещаваща стъпка в посока на специфично за симптомите и по-етично лечение на психологически оплаквания с помощта на плацебо, продължава Сезер.

Ще трябва да се проведат допълнителни изследвания за това дали е възможно да се лекува неадаптивно чувство за вина с плацебо. И все още не е известно дали подобни ефекти са възможни и при други психологически състояния. За Дилан Сезер едно е сигурно:

"Използването на открито плацебо би било евтин и лесен вариант за лечение на много психологически и физически оплаквания."

Справка: “Deceptive and open-label placebo effects in experimentally induced guilt: a randomized controlled trial in healthy subjects” by Dilan Sezer, Cosima Locher, and Jens Gaab, 8 December 2022, Scientific Reports.
DOI: 10.1038/s41598-022-25446-1

Източник: Scientists Discover a Simple Way To Reduce Feelings of Guilt, University Of Basel

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !