Развлекателната телевизия е виновна за възхода на политиците-популисти

Антония Петрова Последна промяна на 29 март 2017 в 11:33 5487 1

Кредит Today I Found Out

Дори ако сте от хората, които не обръщат внимание на политиката, в последните години всички сме свидетели на ново поколение популистки политици - и по света, и у нас.

Това е една определено тревожна тенденция, със сложни причини и последствия, трудни за предвиждане. 

Ново интригуващо изследване показва, че хора, изложени на забавни телевизионни предавания като сапунени сериали, са по-склонни да гласуват за популисти. 

Учени от лондонския Queen Mary University of London са проучили ефектите от развлекателната телевизия в Италия през последните 30 години, специално като се фокусират върху комерсиалната телевизионна мрежа Mediaset на Силвио Берлускони. Медийният магнат, който беше премиер на Италия в четири различни правителства, е определян като един от най-големите популисти в съвременната история на Европа. 

Това, което откриват изследователите, е, че хората, които са гледали Mediaset до 1985 г. (когато по медията са излъчвали само леки забавни предавания) са били по-склонни да гласуват за популистки настроени политици - не става дума само за партията на Берлускони Forza Italia, но и за такива с подобна реторика. След този период Mediaset започва да излъчва новини и пристрастието става още по-явно. 

Изследователите откриват, че този ефект се задържа почти две десетилетия и пет избори, в които участва Берлускони. И е най-силно изразен сред младите хора и възрастните над 50 години. По-интересното е, че хората, които са били изложени на забавни предавания докато са били деца, са се представили по-зле на когнитивни тестове като възрастни.

"Резултатите ни показват, че индивидите, изложени на развлекателната телевизия като деца, като възрастни са със затруднени познавателни способности и са по-малко социо-политически ангажирани, и в крайна сметка - по-уязвими на популистка реторика", обяснява авторът на изследването д-р Андреа Тезеи (Andrea Tesei) от QMUL's School of Economics and Finance

Ефектът е много по-изразен при по-малко образованите. Данните показват, че в Италия прекъсналите училище в гимназията и изложени на развлекателната телевизия са гласували с 3%-ни пункта повече за партията на Берлускони от онези, които са прекъснали училище, но не са били под влияние на забавните програми.

Отбелязва се дори по-голяма тенденция при по-възрастното население. При хора над 55 години, изложени на такива програми, се стига до 10%-на подкрепа. Установено е, че възрастните, изложени на развлекателната телевизия през 80-те години, са с 16% по-склонни да гледат новини по каналите на Mediaset, които традиционно излъчват пристрастни репортажи в полза на Берлускони. Забавлението се явява "входен наркотик" за твърдолинейния уклон на новините.

Проучването показва, че забавната телевизия води и до подкрепа за други партии с подобни популистки възгледи. Ранният достъп до Mediaset се свързва и с по-високата подкрепа за Движението "Пет звезди", водено от бившия италиански комик Бепе Грило (Beppe Grillo), което стартира през 2013 г. Тоест влиянието на Mediaset се разпростира отвъд партията на Берлускони.

За изследването си учените от Университета Куин Мери (Queen Mary University) в Лондон са използвали комбинация от изследователски методи, между които специално разработен софтуер за симулиране на разпространение на телевизионен сигнал, иконометричен анализ, основан на данни от местни избори, и данни от географски проучвания. Резултатите са значителни и убедителни, когато се проверят по географски и социо-икономически характеристики на местно ниво.

"Резултатите ни показват, че забавното съдържание може да влияе върху политическите настроения, като създава плодородна почва за разпространение на популистки послания. Това е първото мащабно проучване на политическия ефект от излагането на гласоподавателите на диета от "лека" телевизия. Резултатите идват във време когато САЩ свикват с президентството на Доналд Тръмп", коментира Тезеи.

Това е обезпокояваща тенденция, която без съмнение се използва от популистите. Учените коментират, че вече е ясно, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е симптом на много по-обширна манипулация. Управлението на Берлускони се оказа унищожително за Италия, а приликите между него и Тръмп са очевидни. И двамата са бизнесмени, считани са за аутсайдери на политическата сцена и използват това като свое предимство с обещания за промяна, "за прочистване на блатото", както Тръмп се изказва. Двамата представляват триумфа на образа над реалността, на алтернативните факти срещу истинските факти.

Популизмът може да засегне всички страни от политическия спектър и всички държави по света - няма такава, в която да липсва популистка реторика. Дори един ден хората да развенчаят настоящите популисти в своята страна, на сцената ще се появят нови. Единствената защита от тази тенденция е образованието. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.03 2017 в 13:47

А сигурно ли е, че не сме объркали пак причина и следствие? Че И възходът на времегубните медии (не само телевизия), И популистите в политиката са базирани на едни и същи не особено интелигентни, но за сметка на това мързеливи и доверчиви обществени словеве?

Защото си мисля, че образованието е хубаво нещо ама конкретната категория хора е слабо поддатлива точно на образование пак поради същите си качества.

Да не би да имаме всъщност демографски проблем? А? Примерно свързан с това че средната класа демографски изтънява за сметка на маргиналите? Защо по аналогия с възрастовата пирамида не разгледаме пирамида по IQ и всичко да си дойде на мястото?