Статуята на Рамзес II се оказа образ на друг фараон (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 март 2017 в 09:24 7910 0

Кредит Wikimedia Commons

Псамтик I прави жертва на бог Ра-Хорахти, фрагмент от релеф в гробницата Пабаса.

Колосалната статуя на египетски фараон, открита в Кайро на 7 март, 2017 г. се оказа на фараон от XXVI династия на име Псамтик I или Псаметих (Psammetichus), а не на Рамзес II (XIX династия), както бе обявено по-рано.

Това е по-вероятна, но не и окончателна идентификация на статуята, заяви по време на пресконференция министърът на антиките на Египет, Халед Ел-Анани. Той обясни, че на гърба на статуята е изписано едно от петте имена на Псамтик I.

Според министъра учените не изключват, че фараонът Псамтик I, който е живял шест века по-късно след Рамзес II, може да е използвал статуя на своя предшественик, но вероятността за това е малка, съобщава The New York Times.

Кварцитната статуя с тегло над 50 тона е открита в северните покрайнини на Кайро в района Матара от археолози от съвместна египетско-германска експедиция. Предишната египетски-германска експедиция откри през 2006 г. също в Матара петтонна статуя на Рамзес II, издълбана от розов гранит.

За седмица статуята е извадена от земята и транспортирана до сградата на Египетския музей в центъра на Кайро. Възстановената статуя вероятно ще бъде част от експозицията в новия Голям египетски музей, който ще отвори врати за посетители през пролетта на 2018 г.

Рамзес II е царувал през XIII векпр.н.е.. Управлението му е белязано от големи военни успехи, включително победа над империята на хетите. При този фараон са изградени огромни сгради - новата столица Пер-Рамзес в делтата на Нил, погребалният храм на Рамзес в Тива, храмовете в чест на Рамзес II и съпругата му в Абу Симбел и др. В чест на Рамзес II са изсечени повече статуи, отколкото за който и да е друг фараон.

Храмът на Рамзес II в Абу Симбел

Псамтик I царува през VII век пр.н.е.Той обявява независимост на Египет през 660 г. пр.н.е. и поема страната в труден период, когато още е била под властта на асирийските царе, в хаос и разпокъсана и посвещава своето 54 годишно управление на нейната политическа консолидация. Установява добри политически и търговски отношения с гръцките градове-държави и позволява на гръцките търговци и наемници да основат колонии в Египет. По-късно през управлението си предприема успешни военни действия в Либия, Нубия и Палестина, но без значителни завоевания. С неговото управление започва т.нар. Късен период в историята на Египет.

Двадесет и шеста династия:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !