Сцена на Рождество се крие под картина от 16-ти век (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 декември 2019 в 11:10 2702 0

Кредит Northumbria University and the Bowes Museum

Картина от 16-ти век, съхранявана в музея Боус (Bowes Museum) в Англия, съдържа много повече от това, което се забелязва на пръв поглед. Рентгенографско изследване разкрива, че под слоевете боя има изображение, което прилича на рождественска сцена - ангели с ореоли, бебе в ясли и очертания може би на обор. 

"Бяхме много щастливи и изненадани да открием, че тази творба от 16-ти век крие такава чудесна тайна и да го открием точно по това време на годината е наистина голям късмет. Ще е интересно да научим повече за това, когато от Университета Нотръмбрия приключат своите проучвания", разказва д-р Джейн Уитакър (Jane Whittaker), уредник на колекциите в музея. 

Горната картина е изображение на обезглавяването на Св. Йоан Кръстител, пророк, който според Библията е кръстил Исус във водите на река Йордан. Св. Йоан Кръстител е обезглавен от цар Ирод, защото заклеймява брака му, според евангелията от Матей (14:1-12) и Марк (6:14-29). На картината са изобразени Св. Йоан Кръстител и неговия палач, моменти преди екзекуцията. 

От ляво надясно - Картината, както изглежда днес, рентгенографското изображение на скритата отдолу картина и очертанията на фигурите без фона от рентгенографията. Кредит: Northumbria University and the Bowes Museum

Експертите от Университета Нортъмбрия и музея Боус работят по реставрацията на 400-годишната картина, когато откриват изображението отдолу. Според блога на музея, средновековната творба е нарисувана върху платно, опънато върху дърво, което е типично за епохата. С годините дървото се уврежда и изгнива, което кара реставраторите да проведат рентгенографски анализ, с който да определят възрастта и повече данни за картината. 

"Беше ясно, че картината е в лошо състояние от известно време. Панелът зад нея е направен от няколко парчета дърво и на местата, където са сглобени заедно се беше изгубила много от боята", разказва Ники Грималди (Nicky Grimaldi), експерт по консервация на творби на изкуството от Университета Нортъмбрия. "Рентгенографията е първият етап от изследването, за да се разбере какво се случва под повърхността на картината. След това разбрахме, че отдолу има повече, отколкото смятахме." 

Изображението от рентргенографията показва бебето Исус в рождественската сцена. Кредит: Northumbria University and the Bowes Museum

Чрез анализът се откриват няколко фигури, включително очертанията на тримата влъхви с протегнати ръце в поза, изобразяваща даване на дар.

"Било е обичайна практика да се слагат златни листа в този тип религиозни картини и чрез изследването можем да видим, че има злато в ореола около главата на бебето. Изненадващо е, че можем да видим линиите чрез рентгенографското изображение, за които смятаме, че са били предварителни контури и показват, че може би картината е копирана от оригинал", смята Грималди. "Тези линии са запълнени в последствие с друг слой боя, като оловно бяло, което ги прави видими за рентгеновите лъчи".

Учените планират да проведат и химичен анализ на боята и по-задълбочени изследвания със сканиращ електронен микроскоп, рентгенографска спектроскопия и инфрачервена рефлектография. 

Източник: IFLScience - Nativity Scene Painted Beneath Medieval Artwork Depicting Famous Martyr’s Beheading

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !