Уникален меч "Екскалибур" е намерен забит изправен в земята в Испания и има ислямски произход

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2024 в 09:42 36302 0

Мечът от ислямската епоха, открит във Валенсия през 1994 г., наречен

Кредит Servici d'arqueologia de l'ajuntament de València SIAM

Мечът от ислямската епоха, открит във Валенсия през 1994 г., наречен "Екскалибур", датиран от 10 век.

Изследователи разгадаха загадката на на меч, открит в Испания преди 30 години, който бе наречен "Ексалибур" заради местоположението му, което предизвиква асоциации с легендарния меч на крал Артур.

Железният меч е открит за първи път забит в земята в изправено положение през 1994 г. в археологически обект на север от древния Римски форум в стария град на Валенсия, град, видял възхода и падението на много култури през бурната си история.

През последните 30 години произходът и възрастта на меча бяха загадка, но досега.

Департаментът по археология на Университета на Валенсия решава да каталогизира и прегледа артефактите в колекцията си преди 75-ата си годишнина. Един от тези артефакти е мечът "Екскалибур".

Откакто е открит, истинската възраст на меча убягва на учените. Неотдавнашно изследване на Археологическата служба (SIAM) на градския съвет на Валенсия обаче хвърля светлина върху произхода му. Използвайки прецизни техники за датиране те са установили, че мечът произхожда от 10-ти век.

Близък план на дръжката на меча от Валенсия. Кредит: Servici d'arqueologia de l'ajuntament de València SIAM

Според изследването на SIAM този меч на повече от хилядолетие представлява първото откритие от този вид от ислямската епоха във Валенсия. Мечовете от този период са оскъдни в Испания, особено във Валенсия, където съставът на почвата затруднява запазването на артефактите.

Археологът Хосе Мигел Осуна (José Miguel Osuna), който ръководи изследователския проект по-рано тази година, открива, че 45-сантиметровото острие е от ислямския период заради особеностите на дръжката му, украсена с бронзови пластини и жлебове за по-удобен захват. Извитият метален връх на меча предизвика объркване сред изследователите, които смятаха, че може да е принадлежал на вестготите, но Осуна по-късно опровергава тази идея.

Специалист измерва меча от ислямската епоха, открит във Валенсия през 1994 г., наречен "Екскалибур", датиран от 10 век. Кредит: Servici d'arqueologia de l'ajuntament de València SIAM

Размерът на меча и фактът, че няма предпазител за ръката показват, че воин конник може да го е използвал в епохата на Андалуския халифат. Специалистите са категорични, че произходът му е от ислямската епоха на Валенсия, въпреки че може да показва характеристики от вестготските модели. Досега е намерен само един сравним екземпляр, открит сред разкопките на Медина Азахара. Ислямският период в Испания започва през 711 г. сл. н. е. и завършва през 1492 г. сл. н. е.

Мечът е само един от многото артефакти - от римската епоха до късното средновековие - които се изучават в археологическата колекция на града за 75-ата годишнина на Департаментът по археология.

Източник: Unique ‘Excalibur’ Sword Found Upright in Ground Unearthed in Spain Holds Islamic Origins, Аrkeonews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !