Чернобил: Нова вълна на радиоактивност?

Нарастващият брой пожари разпространява към Европа радионуклиди от забранената зона

Галина Викторова Последна промяна на 02 юни 2015 в 12:30 7019 0

Кредит FEMA

При горски пожари в забранената зона се отделят радиоактивни елементи

Съхранената радиоактивност в забранената зона за достъп около Чернобил се завръща: Вследствие на все по-честите горски пожари радионуклидите, съдържащи се в почвата и шумата, се освобождават и разпространяват от вятъра над част от Европа. Учените съобщават, че при три от пожарите през последните години количеството радиоактивен цезий е отговаряло на почти 8% от радиоактивните отпадъци по време на самата Чернобилска катастрофа.


Последиците от експлозията на четвърти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил на 26-ти април 1986 са драматични. Огромни количества радиоактивни отпадъци попадат в атмосферата и са отнесени от въздушните маси към Северна Европа. От тях, според изчисления на учените, 85 петабекерела са радиоактивен цезий. Територия с площ повече от 3000км2 около реактора е превърната в забранена зона, пропита от радиация. Такава си остава и до днес.

Николаос Евангелио от Норвежкия институт за атмосферни изследвания и колегите му смятат, че в горните слоеве на почвата, както и в старата шума, покриваща днес предимно залесени територии, все още се съдържат между 2 и 8 петабекерела радиоактивен цезий. А проблемът е следният: Поради зачестяващите периоди с високи температури и засушавания в района на Чернобил се увеличава и броят на горските пожари. А те са в състояние да освобождават скритата в почвата и шумата радиоактивност.

8% от радиоактивните отпадъци от Чернобил са ремобилизирани

Забранената зона около Чернобил – тук радиоактивното замърсяване на почвата и растителността все още е значително.
Илюстрация: Sting/ CC-by-sa 3.0

Че това вече е факт, учените са доказали, изследвайки пожарите през 2002, 2008 и 2010. За целите на своето проучване изследователите сравняват сателитни снимки на пожарите с модели на въздушни течения, както и стойности от измервания на радиактивния цезий-137 в близки и отдалечени от забранената зона райони.

Резултатът: Трите пожара наистина са предизвикали освобождаване на радиоактивен цезий от забранената зона, като радионуклидите са били разпространени в посока Италия, Скандинавия и Турция. „Общо освободеното количество цезий-137 отговаря на приблизително 8% от радиоактивните отпадъци, попаднали в околната среда непосредствено след Чернобилската катастрофа“, съобщават учените. Това количество не е голямо, но следва да се има предвид, че от тези пожари все пак са засегнати само 10% от териториите в забранената зона.

Радиоактивното облъчване може отново да нарасне

В забранената зона сградите междувременно са обрасли в растителност.
Илюстрация: Honza Groh/ CC-by-sa 3.0

В Киев обаче, столицата на Украйна, тези пожари са довели до покачване на средното радиоактивно облъчване с около 10 милисиверта, което се равнява на приблизително 1% от допустимата годишна доза, съобщават учените. Същевременно ремобилизацията на радионуклиди води до повишено поглъщане и задържане на цезий от растенията и горските гъби извън забранената зона.

„Тези горски масиви все още съдържат големи количества цезий-137“, предупреждават Евангелио и колегите му. „Заедно с други големи количества опасни радионуклиди с дълъг живот те могат да бъдат ремобилизирани от бъдещи пожари.“ Вследствие на това би могло да се стигне до радиоактивно замърсяване и на гъсто населени региони.

Опасност вследствие на зачестяващите пожари

А вероятността от по-мащабни и по-чести пожари е голяма, тъй като в резултат на глобалните климатични промени се променя и климатът в региона на Чернобил. Все по-чести стават периодите на засушавания и големи жеги. Така горските масиви в забранената зона стават по-податливи на пожари, обясняват изследователите. Те предвиждат пик на пожарите най-вече в периода 2023-2036 година, което от своя страна ще доведе до радиоактивно замърсяване на атмосферата.

„Климатичните промени стават причина за нарастване броя и големината на териториите, които лесно могат да бъдат обхванати от пожари, а това крие голям риск от радиоактивно замърсяване“, констатира екипът. В допълнение в забранената зона не се почистват нито мъртвите дървета, нито шумата, вследствие на което се е натрупало голямо количество леснозапалим материал. Само една искра е достатъчна за запалване на тези сухи растителни отпадъци.

Спешно се нуждаем от по-добра защита срещу пожари

Именно в района на Чернобил органите на пожарната защита не разполагат с необходимото оборудване, а поради липса на средства инфраструктурата за борба с пожарите е всичко друго, но не и на ниво. Тук на територия от 1000 хектара се падат 7 пъти по-малко пожарни екипи, отколкото където и да било другаде в Украйна, споделят учените.

„Резултатите, до които сме достигнали, трябва да доведат до предприемане на действия за по-добра защита срещу пожари в територии с повишено радиоактивно замърсяване в световен мащаб“, казват учените. Тъй като в забранената зона около Фукушима горските райони също са заразени и те също не са имунизирани срещу пожари.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !