Честит Ден на невидимото, на тъмната материя (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 октомври 2019 в 00:00 8802 1

На 31 октомври светът празнува Деня на тъмната материя.

Всичко, което виждаме - звезди, планети, тикви, паяци и мрежи е направено от материя. Материята обаче образува само 5% от Вселената. А останалата невидима част от Вселената?

На или около 31 октомври 2019 г. светът ще празнува историческия лов на онова невидимо нещо, което учените наричат ​​тъмна материя. Над 110 глобални, регионални и местни събития от институции и хора, които искат да ангажират обществеността в дискусии за това, което вече знаем за тъмната материя и настоящите и бъдещите експерименти, които се стремят да разгадаят нейните тайни.

Тъмната материя е една от най-притеснителната част от физиката. Очаква се тя да съставлява около една четвърт от невидимата Вселена, а останалото е нещо още по-объркващо, известно като тъмна енергия. Физиците още не са я наблюдавали директно, макар че оставя следа в начина, по който се държат галактиките, разбягвайки се в различни посоки. С други думи, тъмната материя изглежда "се крие" пред очите ни.

Посетете darkmatterday.com за да разберете как учени от изследователските институти по света търсят невидимото.

А от нас - една статия, в която обясняваме какво знаем и какво не знаем за тази мистериозна субстанция - "Колко е тъмна тъмната материя".

Тъмната материя е невидима материя, която нито излъчва, нито поглъща някаква светлина, но показва своето присъствие, като взаимодейства гравитационно с видимата материя. Това изображение показва разпределението на тъмната материя във Вселената, като се симулира с алгоритъмс висока разделителна способност на Института Кавли по астрофизика на частиците и космология в Станфордския университет и SLAC National Accelerator Laboratory.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12492

1

Jivko Jeliazkov

04.11 2019 в 09:40

Много подходяща дата. Тъмната материя заема мястото си сред призраците и таласъмите :)