Лазер с пари на меден бромид, едно откритие на акад. Никола Съботинов

Физика

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 ноември 2015 в 12:13 6546 0

Кредит Никола Съботинов

Мощен лазер с пари на меден бромид 100 W

На 25 ноември 2015 г. (сряда) от 15:00 ч. в големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември 1“) акад. Никола Съботинов от Отделението за природоматематически науки към БАН ще изнесе лекция на тема „Лазер с пари на меден бромид- от изобретението през изследването до производството“.

Лекцията е посветена на Световната година на светлината и се провежда в рамките на общоакадемическия семинар “Актуални проблеми на науката“.

Анотация на темата: „Лазер с пари на меден бромид – от изобретението през изследването до производството“ от акад. Никола Съботинов, Институт по физика на твърдото тяло (ИФТТ), Българска академия на науките:

Лазерът с пари на меден бромид е нов вариант на лазера с медни пари. Активната среда – източникът на лазерното излъчване, и при двата лазера са атомите на медта. Медните лазери са най-мощните газови лазери във видимия диапазон на спектъра и са с най-висок коефициент на полезно действие. Поради тази причина, интересът към тяхното практическо приложение е значителен. Основен проблем, свързан с развитието на лазера с медни пари и неговото приложение, е високата температура на активната среда: 1500оС, която осигурява концентрацията на медни атоми, необходима за лазерно излъчване.

В ИФТТ, БАН, през 1974 г., за пръв път в света е пуснат в действие лазер с пари на меден бромид, под ръководството на акад. Никола Съботинов. В този тип меден лазер температурата на активната среда е 500оС - с 1000оС по-ниска от тази на лазера с пари на чиста мед, което му дава значително предимство.

Лазерът с пари на меден бромид е признат за оригинално българско изобретение. Той е патентован в редица страни в света – България, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Австралия и др. След изобретяването на лазера започнаха научни изследвания, свързани с удължаване времето на живот на активната среда, стабилността на лазерното излъчване и повишаване на средната му изходна мощност. Особено голямо значение има откриването на силен ефект на малки примеси от водород в активната среда на лазера, което доведе до увеличаване над два пъти мощността на лазера и неговия коефициент на полезно действие. Този български резултат намери голямо приложение в развитието на научните изследвания върху медните лазери както у нас, така и в чужбина. Резултатите от научните изследвания доведоха до създаване на лазер с пари на меден бромид с възможности за приложение в практиката.

За първи път в света, лазерът беше внедрен за промишлено производство в България. Към неговото внедряване за производство проявиха интерес чужди фирми от САЩ, Австралия, Южна Корея и др. В настоящия момент, българската иновация "Лазер с пари на меден бромид", създаден в Института по физика на твърдото тяло към БАН, се произвежда от фирмите: "Пулслайт" – България, "Норселд" – Австралия и "Бизон" – Южна Корея. Лазерът с пари на меден бромид се използва в медицината, индустрията за прецизна обработка на материали, лидарните технологии, навигацията, шоубизнеса и др.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !