Пловдивчани са наблюдавали хало

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 17:26 6955 1

Кредит Цветелина Димитрова

Днес в небето над Пловдив слънцето бе с ореол. Впечатляващата гледка се дължи на рядък оптичен феномен, наречен хало.

Това е дъга, която се създава не от капчици дъжд, а от ледени кристалчета. Може да се наблюдава по всяко време през нощта и деня, около Слънцето или Луната, понякога и около уличните лампи.

Халото е атмосферно оптично явление, както и дъгите и северното сияние. Този феномен се дължи на дисперсията (разлагането) на светлината в ледените кристали. За разлика от водните капчици, които се различават помежду си само по размер) ледените кристали могат да са в много разнообразни форми и могат да летят във въздуха по различни начини: реейки се, въртейки се или бавно падайки. Затова дъгата винаги се намира в едно и също място в небето (когато слънце е зад гърба ни), а халото се проявява по стотици начина.

Разликите между дъга и хало:

Дъга Хало
Дъгата се наблюдава стоейки с гръб към Слънцето Халото с малки изключения се наблюдава около Слънцето
Дъгата е пълноцветна, в нея са всички цветове на спектъра В повечето случи халото е слабо оцветено, присъстват само червен и оранжев цвят, останалите се виждат много по-бледи; в редки случаи халото е пълноцветно.
При дъгата червеният цвят е от външната страна, а виолетовото е по-близо до центъра. При халото откъм центъра (Слънцето) е червения цвят.

В случая над Пловдив, ореолът около слънцето е цветен.

Снимката на красивото небесно явление, което наблюдават пловдивчани, е изпратена от читателката на OFFNews Цветелина Димитрова.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 10:09

Преди около 2-3 месеца и луната имаше такъв ( София )