Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

САЩ разкриват план за „практически непробиваем“ интернет

Ваня Милева Последна промяна на 27 юли 2020 в 13:30 4230 0

Квантовата технология може да се превърне в основа за по-сигурна интернет архитектура. Кредит: CC0 Public Domain

Американски учени започнаха да полагат основите за по-сигурен "практически непробиваем" интернет, базиран на технологията на квантовите изчисления.

Служители на Министерството на енергетиката (DOE) представиха наскоро доклад, в който се очертава стратегия за разработване на национален квантов интернет, като се използват законите на квантовата механика за по-сигурно предаване на информация, отколкото в съществуващите мрежи.

Агенцията работи с университети и изследователи от индустрията с цел създаване на прототип в рамките на десетилетие.

През февруари учени от Националната лаборатория Аргон на DOE и Чикагския университет създават 83-километров "квантов цикъл" в предградията на Чикаго, създавайки една от най-дългите наземни квантови мрежи в страната.

Целта е да се създаде паралелна, по-сигурна мрежа, базирана на квантово вплитане на субатомни частици.

„Един от отличителните белези на квантовите връзки е, че те са изключително трудни за подслушване при преминаване на информацията между отделните локации“, се казва в изявлението на енергийния департамент.

"Учените планират да използват тази черта, за да направят практически непробиваеми мрежи."

Департаментът заяви, че първите потребители могат да са банковия сектор и сектора на здравните услуги, добавяйки, че ще има приложения за национална сигурност и комуникациите на въздухоплавателните средства.

„В крайна сметка използването на технологията за квантова мрежа в мобилните телефони може да има широко влияние върху живота на хората по целия свят“, се добавя в изявлението.

17-те национални лаборатории на агенцията ще бъдат опора на бъдещия квантов интернет, който ще има първоначално държавно финансиране.

"Фундаментът на квантовите мрежи се основава на способността ни точно да синтезираме и манипулираме материята в атомен мащаб, включително контрола на единични фотони", коментира Дейвид Ашалом (David Awschalom), професор в Чикагския университет и старши учен в Националната лаборатория Аргон.

Източник: Quantum loop: US unveils blueprint for 'virtually unhackable' internet, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !