Слънце от банани

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 февруари 2019 в 11:28 11291 3

Наскоро областната управителка на Перник Ирена Соколова сподели с ученици от Турнира на младите физици колко "изненадваща" може да е науката: "Слънцето би могло да е топло и да свети, дори да не е изградено освен от въглерод, навсякъде около ядрото да е заобиколено от банани, а налягането на тези банани ще даде силата на топлината".

Бурни ръкопляскания.

Деца, не вярвайте на областните управители!

Защо свети Слънцето?

Слънцето генерира около 400 милиарда милиарди мегавата мощност и го прави пет милиарда години. Какъв енергиен източник е способен на този вид енергия? Е, не е въглеродът или бананите.

Слънцето или която и да е звезда „свети“ или „топли“ поради процес на термоядрен синтез, при който по-лекиият елемент водород се превръща в по-тежкия елемент хелий. Когато това се случи, се създава огромно количество енергия. 

Това не е химическа реакция, подобна на огъня на Земята, свързващ кислорода.

Тъй като Слънцето е толкова масивно, то има голяма гравитация и затова ядрото му е под огромни нива на налягане (не от банани) и топлина. Това налягане и топлина са толкова високи в ядрото на Слънцето (около 15 милиона градуса по Целзий), че протоните на водородните атоми, които до голяма степен съставляват Слънцето, се сблъскват един с друг с достатъчна скорост, че се „сливат“, за да създадат хелиеви ядра. Четири водородни ядра се сливат, за да произведат едно ядро на хелий, въпреки че всъщност процесът е по-сложен от три етапа (от водород до деутерий, от деутерий до хелий-3 и от хелий-3 до хелий).

Нетната маса на получените хелиеви ядра всъщност е малко по-малка от сумата на масата на съставляващите го водородни атоми, но това малко количество загубена маса се преобразува в огромно количество енергия по известната формула E = mc ² . За да си изградите представа за мащаба на този процес, всяка секунда, всеки ден, Слънцето преобразува около 700 милиона тона водород в около 695 милиона тона хелий. Липсващите 5 милиона тона се превръщат в енергия, еквивалентна на детонация на около 100 милиарда едномегатонни бомби. Представете си го в банани.

Нашето Слънце. ESA/Royal Observatory of Belgium.

Водородът е най-често срещаният елемент в Слънцето (и във вселената като цяло) и хелий е вторият най-често срещан. Една звезда ще прекара по-голямата част от живота си в т.нар. фаза "главна последователност", свързвайки водород в хелий, но при по-големите горещи звезди хелият, който се натрупва в ядрото, става все по-сгъстен и горещ, докато атомите на хелия започнат да се сливат, образувайки кислород и въглерод. Тоест, има и такива звезди, но нашата не е такава.

Какво общо имат тук бананите

Вероятно г-жа Соколова е дочула, че бананите също са радиоактивни. Този факт е толкова популярен, че съществува даже термин "бананов еквивалент", с който се измерва радиоактивността на други вещества. В бананите се съдържа калий-40.

Бананите произвеждат малки количества радиация, но все пак откриваема - достатъчно, за да се задейства гайгеров брояч.  Преди да започнете да опаковате бананите в оловен ковчег обаче, трябва да сте наясно, че трябва да се ядат около 480 банана, за да станат опасни за здравето и няма човешки стомах, който да побере такова количество.

Растенията естествено съдържат радиоактивен въглерод-14 (14C), но в бананите, които съдържат 15 грама въглерод, това ще даде само около 3 до 5 бета лъча в секунда. Тъй като типичният банан съдържа около половин грам калий, той ще има радиоактивност от около 15 бекерела, което е пренебрежимо малко.

Бананите определено не "светят", а и колко банана са нужни да заместят Слънцето?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

3

KalinKO

04.02 2019 в 19:52

Абсолютно съм съгласен с Цани! Освен това в бананите се съдържа водород, има и други елементи (например въглерод и споменатия в статията калий), които биха могли да участват в термоядрен синтез. Така че наистина ако заместил Слънцето с банани, то ще светне.

4013

2

tsanimirangelov

04.02 2019 в 17:34

Забравих да умножа по 4, защото един банан е около 250 грама, а не килограм, но това всъщност прави хипотетичната замяна още по-мощна! Ядреният синтез е ужасно неефективен процес, просто в Слънцето има много материал.

4013

1

tsanimirangelov

04.02 2019 в 17:32

Фактите:

Плътността на бананите е близка до средната плътност на Слънцето и при хипотетичната подмяна ядреният синтез ще продължи. Но важното не е да мисли дали бананите ще смачкат ядрото, а ние да я смачкаме нея!

Госпожа Ирена Соколова имаше предвид, че предвид мощността, която може да генерира една бананова батерия (около 1W) и заменим 2/3 от Слънцето (без ядрото) с бананови батерии, то ще се получи същата мощност. Нека направим сметките - масата на слънцето е 2*10^30kg, мощността на Слънцето е 4*10^26 W. Moщност на бананените батерии: 2*10^30*2/3=13333*10^26W>4*10^26W.

А относно това, че сбърка въглерод с водород - БУКВАЛНО ВСЕКИ го е правил, а тя после се поправи и извини.

Наука OFFNews, като физик, учител по физика, ръководител на отбор на този турнир и жител на Перник, апелирам тази статия да бъде свалена, защото предизвиква омраза и заплахи към човек, който не е виновен с нищо.