ВЕЦ в пустинята Атакама

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 декември 2015 в 09:34 15117 3

Кредит Valhalla

Схема на денонощната работа на централата - денем като помпа с Q= 45 м3/сек , а нощем с Q= 28 м3/сек, към турбините генериращи на елекроенергия.

Идеята да се построи ВЕЦ в пустинята Атакама, едно от най-сухите места на Земята с по-малко от 3 мм валежи годишно, изглежда абсурдна на пръв поглед. Но чилийската компания Valhalla вече анонсира своя уникален проект: соларна акумулаторна водноелектрическа централа.

Принципът, заложен в проекта на Valhalla не е твърде различен например от нашия ПАВЕЦ "Чаира".  С помпи се изтегля вода от океана и се изпраща по тръби до две водохранилища на голяма надморска височина в близките планини - Андите. Двете високопланински водохранилища побират обема на 22 000 олимпийски басейна, приблизително 55 милиона куб. метра. А водата от тези естествени резервоари ще се използва за добив на електроенергия, както при класическите вецове.

Да се изразходва електроенергия, за да се издига вода нависоко, а после да се произвежда енергия при падането й обратно, изглежда непрактично занимание, защото получената електроенергия винаги ще бъде по-малко от похарчената енергия, заради третият закон на термодинамиката, който пречи на мнозина да си направят вечни двигатели.

Но ако енергията за помпите е по-евтина ("нощна", както е при ПАВЕЦ "Чаира"), икономически това начинание може да се окаже изгодно, а горните резервоари ще изпълняват ролята на своеобразни батерии. Всъщност ПАВЕЦ е съкращение на помпено-акумулаторна водна електроцентрала.

Уникалното в проекта на чилийската фирма е, че се използва електроенергия от соларни клетки, която вместо да се подава директно към мрежата, захранва помпите.

A-смукател - водовземане с диаметър 18м, B - подземен тръбопровод , C - централа (помпи и генератор) в подземна каверна, D-напорен тръбопровод, E, F- водохранилища

Един от традиционните проблеми на алтернативната енергия е, че са непостоянни. В резервоарите винаги ще има вода за денонощна работа на ВЕЦ-а като соларната енергия през деня ще допълва запасите им.

Строителната площадка е в пустинята Атакама, на около 100 км от град Икике, район на рудодобив. Атакама е уникална пустиня, защото е тясна ивица, разделяща Тихи океан от Андите. Местоположението е идеално за идеята на проекта - наблизо е и водата, и планината. Андите са най-дългата планинска верига в света, 7 000 км и средна височина от 4 000 м - достатъчна височина за ефективна хидроелектрическа централа. Всъщност може да се каже, че това е единственото място в света, където може да се осъществи подобна идея.

Чилийските регулатори са одобрили първия проект Espejo de Tarapaca за 400 милиона долара и 300 МВт мощност, който обхваща само водната електроцентрала, според Reuters.

Компанията Valhalla все още очаква одобрението от контролните органи за своя 600-мегаватов проект за слънчева централа Cielos de Tarapaca, на стойност 500 млн. долара, който ще предоставя необходимата енергия за изпомпването на 45 м3/сек. морска вода към горните водохранилища. 

Ако междувременно не построят някъде друга, това ще бъде най-голямата соларна електроцентрала. Поради слънчевия климат на това място и активната система за проследяване на позицията на слънцето (панелите се завъртат), производството на станцията се планира да достигне 1 800 000 МВт.ч  годишно. С максимална мощност от 600 МВт, коефициентът на експлоатационната мощност е равен на: 1 800 000 / (600 * 24 * 365) * 100 = 34,2 % Това също ще бъде световен рекорд за централи на слънчева енергия. Това ще бъде достатъчно, за да захранят три провинции на Чили.

От компанията се надяват да започнат строителството през 2016 г. и да приключат за три години и половина. В същото време проучват още три подходящи други места в Атакама.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2015 в 14:03

Кой Ви излъга, че Чаира използва евтина енергия? Осигурява товар на ТЕЦ-овете, които си имат технологичен минимум.

13.12 2015 в 10:43

Цитат: "Да се изразходва електроенергия, за да се издига вода нависоко, а после да се произвежда енергия при падането й обратно, изглежда непрактично занимание, защото получената електроенергия винаги ще бъде по-малко от похарчената енергия, заради третият закон на термодинамиката, който пречи на мнозина да си направят вечни двигатели."
Дали сте линк към статия в уикипедия, но май не сте прочели добре въпросната статия. Третият закон (или принцип) на термодинамиката НЕ е този който спъва изобретателите на вечни двигатели. Спъват ги Първият и Вторият принцип. Спънките са съответно за двигатели от първи и втори род. Третият принцип също налага някои досадни ограничения, но те са други. Най-важното между тях е невъзможността да се достигне абсолютната нула.

13.12 2015 в 10:42

Правят хората, а тук заради дребната олигархия, ПАВЕЦ-а още не го разширяват, но АЕЦ-и проектираме :)