Защо яйцата се взривяват в микровълнова печка

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 януари 2018 в 10:00 12167 1

Всеки знае, че не трябва да нагрява яйца в микровълнова фурна. Кулинарният експеримент вероятно ще завърши с експлозия и дъжд от гореща лигава маса.

На колко силна е тази експлозия? Това е предмет на съдебно дело и едно научно откритие, което засяга акустиката на експлоадиращите яйца, разказва Live Science.

Едно време някъде в Америка (детайлите остават неясни) един човек влязъл в ресторант да хапне яйце. Това яйце сложили да се притопли в микровълнова, но то избухнало, поразявайки добре изглеждащата доскоро кожа на бедния посетител. Клиентът, с изгаряния, съди ресторанта, твърдейки, че е претърпял загуба на слуха от взрива, освен очевидните рани, както се казва в съобщението за пресата.

Компанията Charles M. Salter Associates, специализирана в акустика, е била наета да предлстави вещо лице на съдебния процес. По-конкретно, те са били наети да отговорят на въпроса: Може ли експлодиращо яйце да създаде достатъчно мощна звукова вълна, която да причини увреждане на слуха?

В непубликуван доклад, представен през декември на 174-та среща на Акустичното общество на Америка и предоставен на Live Science, изследователите Антъни Наш (Anthony Nash), вицепрезидент на Charles M. Salter Associates и Лорън фон Блон (Lauren von Blohn), консултант по акустика в компанията, описват резултатите от тяхното проучване на експлодиращите яйца в микровълнова фурна.

За своето проучване Наш и фон Блон използват почти 100 обелени, твърдо сварени яйца, които нагряват едно по едно в микровълнова печка. Тъй като яйцата понякога се разпукват, докато все още се готвят в микровълновата фурна, учените ги поставят в тънки чорапи, преди да ги пуснат в стъкленици с вода, докато тя се нагрява.

След това внимателно изваждат яйцата от микровълновата и да ги поставят на пода, насочват прецизен микрофон само на трийсетина сантиметра, пробождат яйцата с бързодействащ термометър за месо, което води до взривяването на някои от тях.

Експлозиите, които записват, са доста силни, като вълните достигат между 86 и 133 децибела.

Това е близо до звука на мотоциклет работещ на 9 метра под звуците на реактивен самолет на разстояние 30 м, съответно. Експлодиращите яйца със сигурност генерират повече шум, отколкото бихме искали, но има "малка вероятност" да е достатъчно силен, за да увреди слуха ви, пишат изследователите.

Защо яйцата се взривяват изобщо?

Ако сложите картофи в микровълновата без първо да пробиете кожата им, налягането на парата може да се натрупа под кожата и да накара картофът да експлоадира. 

Но твърдо свареното яйце не разполага с кожа с висока якост на опън като на картофа, а черупката на яйцето е предназначена да бъде пробита от човката на малко птиче. Черупката на яйцето не е достатъчно здрава, за да издържи високото вътрешно налягане на парата. Има една мембрана между белтъка на яйцето и черупката, която може да издържи нарастването на налягането, но това се случва и на обелени яйца. 

Изследователите предлагат алтернативно обяснение.

Учените откриват с термометър за месо, че жълтъкът на яйцето се затопля много по-бързо, отколкото водата наоколо. Може би, разсъждават те, малки джобове вода са уловени вътре в протеините и се получава прегряване .

При нормално налягане на въздуха тези джобове ще имат възможност да се разширят и ще се превърнат в пара. Но вътре в яйцето налягането от околните втвърдени протеини може да принуди джобовете да останат течни, дори когато температурата се покачи много.

Но ако се наруши един от тези джобове, той ще се разшири и молекулите на водата ще се втурнат да запълнят празнината - разширявайки се, ще разрушат околните тъкани и ще позволят на други джобове да се спукат, променяйки фазата си в същото време. Полученият общ балон се спуква, разкъсвайки яйцето на парчета, които изхвърля навсякъде, което може да прилича на обикновена експлозия под налягане.

"За наблюдател отстрани яйцето изглежда, че избухва", пишат изследователите в статията, но "този феномен може би по-точно е да се опише като бързо кипене на гореща вода".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

09.01 2018 в 05:18

Потресен съм от титаничната мисъл на изследователите!
Като новобранец в пехотата, това е най-най тъпата част от армията, а тя е най-тъпата част от обществото, знаех това.
Знаех също така, че в началото на екслозията става мехур, после става голям, и че изобщо - стой с отворена уста както започнат да стрелят. Да не оглушееш.
Дайте ми пари - ще стана британски учен!