Защо сапунът измива?

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 април 2015 в 08:43 15526 0

Кредит herbalkatie.com

Въпреки че сапунът не винаги се справя със всички петна, има много замърсявания, пред които чистата вода е безсилна (напр. сажди), а сапунът ги отмива с лекота. И тайната не е в хубавия аромат, а в многобройните малки мехурчета.

Тайната е в сапунената пяна?

Тайната на сапуните и другите почистващи вещества е свързана с повърхностно активните вещества (съкр. ПАВ). Те намаляват повърхностното напрежение на водата, като по този начин подобряват нейните почистващи свойства. Пяната се състои от безброй сапунени мехури, чиято повърхност е направена от вода. Частиците от прах, сажди и мръсотия се прилепват към мехурчетата, а струя обикновена вода отмива пяната много лесно.

Подобен процес се случва, когато трябва да се отдели рудата от примесите й. Първо я слагат в сапунена пяна - във водата рудата просто потъва. Мехурчетата повдига късчета руда до повърхността, където се образува кора. 

Защо сапунът мие?

Сапунът се състои от химичното вещество натриев стеарат. Молекулите на миещите вещества имат дълга хидрофобна (избягваща водата) "опашка" и малка фидрофилна (привличана от водата) "глава".

Молекулите на повърхностно активните вещества в граничната си повърхност са подредени така, че хидрофилните групи са насочени към водата, а хидрофобните се отблъскват от нея. В резултат на това, цялата повърхност на водата се покрива с преграда от молекулите на повърхностно активните вещества.

Такава водна повърхност има по-малко повърхностно напрежение, което води до по-бързо и пълно намокряне на замърсените повърхности. За сметка на намаляването на повърхностното напрежение на водата, се увеличава способността й да намокря. Покритата с молекулите на повърхностно активните вещества частиците мръсотия се отделят от тъканта и под формата на емулсия или суспензия преминават в разтвора. Суспензията е хомогенна течност съдържаща неразтворими частици.

И така сапунът има покриващи свойства, водещи до образуването на емулсии от различни зацапвания и предотвратяват повторното им отлагане върху повърхностите. Той помага за поддържане на неразтворимите частици в състояние на суспензия, благодарение на което те могат впоследствие лесно да се премахват, заедно с водата.

Синтетични детергенти (почистващи средства) и сапуни

Синтетични перилни препарати са разработени с цел да заменят сапуните при почистването като се преодолеят някои от недостатъците на сапуните. Това са невъзможността сапунът да прави пяна в твърда (карбонатна) или кисела среда и е зависим от мазнини и масла. Синтетичните перилни препарати се получават от нефтохимическата промишленост. Има три основни класа детергенти: анионни, катионни и нейонни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !