Защо златният медал на 400 м бе толкова изключителен

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 август 2016 в 10:43 6602 0

Финалът на южноафриканския бегач Вайде ван Никерк.

Южноафриканският бегач Вайде ван Никерк (Wayde van Niekerk) взе златен медал на 400 метра на олимпиадата в Рио и това бе изключителен подвиг, но не само защото счупи световния рекорд, а заради мястото, откъдето го направи - 8-ми коридор - най-крайната пътека на пистата, отбелязват експертите в Live Science.

В леката атлетика централните пътеки - коридори 3, 4 и 5 - са най-желаните, а крайните пътеки имат недостатъци, обяснява д-р Даниел Виджил (Daniel Vigil), специалист по спортната медицина в Университета на Калифорния, Лос Анджелис.

Крайните платна са нежелани в дисциплината 400 метра, тъй като спортистът на тази пътека не може да вижда своите конкуренти. Това означава, че състезателите често не могат да си регулират оптимално темпото - те не знаят дали се движат твърде бързо или твърде бавно, отбелязва Виджил.

Но ван Никерк спечели със световен рекорд от 43.03 секунди, въпреки че бе поставен в коридор 8, най-външната алея в неговата надпревара.

"Фактът, че изпревари всички по този начин е наистина необичайно", заяви пред Live Science Виджил. "Той бяга през цялото време на състезанието, без изобщо да вижда конкурентите си. "Вероятно способността му да се съсредоточи и развитото чувство за дисциплина са изиграли основната роля", каза специалистът.

Бягането в най-вътрешната пътека (коридор 1) също е предизвикателство за спринтовите дисциплини като 200 и 400 метра, обяснява Виджил. Това е така, защото, вътрешното платно има по-голяма извивка и спортистите изразходват повече енергия, тъй като е трудно да тичаш напред толкова бързо, колкото би могъл, ако се движиш по права линия. "Вие ще се трябва да се борите със силите на гравитацията и физиката", когато се опитвате да поддържате скоростта си, подчертава Виджил.

Бягането не е единственият спорт, в които средните коридори са по-изгодни - те са също така са желателни в плувните състезания. Това е така най-вече защото в басейна водата е най-спокойна в средата, където има най-малко вълни. Там са най-бързите коридори, обяснява Виджил.

Затова спортистите с най-добрите времена на квалификациите се възнаграждават, като се поставят в средата на пистата или басейна, заяви Виджил.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !