Прегледай се за деменция, ако харесваш Мистър Бийн (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 08:53 28300 1

Кредит toyland.gizmodo.com

Промените в чувството за хумор може да са признак на болестта на Алцхаймер и могат да се появяват години преди други симптоми, показва ново изследване.

Смях в неуместни моменти, разбиране на вицовете буквално и предпочитания повече към детинския хумор или клоунадата са някои от поведенията, отбелязани в изследването, публикувано в Journal of Alzheimer’s Desease.

Ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер е важно за борбата със заболяването.

Изследователи от Университета в Лондон, ръководени от д-р Камилa Кларк (Camilla Clark) събират данни за 48 пациенти с болестта на Алцхаймер и други видове деменция, включително фронтотемпоралната лобарна дегенерация (FTLD) и семантична деменция (SD), които са лекувани в клиника за когнитивни разстройства, заедно с контролна група от 21 здрави хора на тяхната възраст, разказва CBS news. Били проведeни невропсихологични тестове, за да се оценят когнитивните функции на пациентите, сканиран е мозъка им и др.

В рамките на изследването роднини, приятели или болногледачи, който са били в контакт с пациента в продължение най-малко на 15 години са били помолени да попълнят въпросник за тяхното чувство за хумор и как се е променило през годините. Те бяха помолени да определят какви видове комедия е харесвал болният като стиловете са разделени в три основни категории: фарс или клоунада (като сериала за Мистър Бийн); комедия на абсурда (като Монти Пайтън) и сатира.

Те започнали да намират смешно в напълно несмешни и понякога трагични ситуации. Например, един от тях избухнал в смях, когато съпругата му се опарила. Те се разсмивали на тъжни новини и дори се променили предпочитанията им за филми.

Проучването установило, че пациентите с деменция е значително по-малко вероятно, отколкото групата на здравите да се забавляват на сатира или абсурдистки хумор и е по-вероятно да се радват на клоунада. Като тези предпочитания са се проявили средно около девет години преди типичните симптоми на деменция.

Проведеното изследване за 48 пациенти все още не позволява да се направят много важни заключения. Въпреки това, откритието на лондонските лекари може да проправи нови пътища в ранната диагностика на деменцията, което от своя страна, ще направи възможно, ако не се предотврати, то поне да се забави проява на заболяването.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2015 в 18:36

Ницще си е за червен картон! "Name go in book!" :D