20 години хора на орбита с Международната космическа станция (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 ноември 2020 в 00:00 22193 5

Кредит НАСА

На 2-ри ноември, 2000 г., екипажът на космическия кораб "Союз ТМ-31" се скача за сервизния модул "Звезда". От този момент до днес на борда на Международната космическа станция винаги е имало обитатели.

МКС е плод на партньорството на пет космически агенции и сливането на два големи проекта. Тя е съвместен международен проект, в който участват 15 страни: Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия, Русия, САЩ, Франция, Швейцария, Швеция и Япония.

Тя е най-скъпата в историята на човечеството изкуствена структура, но и инструмент за сближаване и сътрудничество на хората от различни нации. Космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко предлага Международната космическа станция за Нобелова награда за мир.

В началото на осемдесетте години в екипът на НАСА се зароди идеята за космическата станция Freedom (Свобода). Американският президент Роналд Рейгън обяви плановете си за създаването ѝ през 1984 година. Има няколко различни концепции за станции, които се различават по размер и форма. Една от най-интересните е тази на Том Бъзби, която се вижда долу  - разположението на слънчевите панели и модулите много напомнят на структурата на МКС.

В някои отношения Freedom е трябвало да бъде отговор на съветската "Мир", която е била първата модулна космическа станция, започна работа през 1986 година. През деветдесетте години, американските астронавти са имали възможност да посетят руската станция в рамките на програмите "Мир" и "Шатъл". Три пъти станцията е превишила заложените срокове за използване, преживяла е пожар, разферметизиране и много други проблеми с различна тежест. На 21 март 2001 г. орбиталният комплекс "Мир" потъна в Тихия океан, управляван от включените двигатели на "Прогрес M1-5".

Станцията "Мир-2" е трябвало да замени "Мир", но организационни и финансови проблеми от двете страни на океана налагат друго решение. Благодарение на тенденцията на политическо сближаване, свързана с разпадането на Съветския съюз се стига до едно добро решение. През 1993 г. Freedom е преобразувана в Международната космическа станция. Към европейската, японската и американската космически агенции се присъедини и руската страна, която има опит в създаването и организацията на модулни станции в околоземна орбита.

На 20 ноември 1998 е изстрелян в космоса първия модул на бъдещата станция - товарния блок "Заря". През следващите две години в орбита са стартирани "Юнити" с преходник за стиковка с "Заря", "Звезда" и един от опорните сегменти. Още две години станцията постепенно се сглобява.

И така, преди 20 години, на 2 ноември 2000 г. започва експедицията МКС-1. Уилям Шепърд, Юри Гидзенко и Сергей Крикальов прекарват 136 дни на станцията. Екипажът работи до март 2001 г. - настройва оборудването, посреща совалките, които доставят слънчевите панели и други компоненти на станцията.

През годините станцията се досглобява като детски конструктор - увеличава се мощността на слънчевите панели, удвоени са местата за екипажа, разширено е вътрешното пространство, докарано е още оборудване. Този процес продължава - още модули чакат да бъдат изпратени. 

Пряко от борда на МКС:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

03.11 2020 в 06:26

Ми - на ти пари. Освен да се оправиш с келнера, ще направиш ли друго?

15914

4

поп Дръвчо

04.11 2018 в 13:34

Няма нищо по-подходящо за случая от старата песен за пияния моряк от времето на дървените кораби и железните мъже по тях:

Way high and up she rises (3) early in the morning!
What would you do with a drunken sailor (3) early in the morning?
...
Put him in a bed with a captain's daughter (3) early in the morning!

11568

3

PetarD

02.11 2017 в 10:10

Я ги виж хубаво, първият екипаж как са облечени. Станцията била руска, нищо че щатите плащат над 85% от нея.

23293

2

Стефан

02.11 2017 в 00:37

Беше особено трогателно, когато първият екипаж влезе в "Алфа". Това беше първият базов модул, и първите космонавти.
Руснаците - просто по анцузи, както е прието. Американците - с ръкавици, и предпазни очила. Обяснението: скапани руски технологии - там може да хвърчат стружки!
На въпроса на американски журналисти "Що тогава не донесохте ръкавици и очила и за колегите, за тях също ще е опасно?", отговорът беше "Майната им!"
Реално отвратителна история. Станцията по същество е руска, а писъците покрай нея - американски.

03.11 2015 в 19:37

Повече такива успешни космически проекти