Активни черни дупки се крият в съседни галактики

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 10 януари 2017 в 10:00 4105 0

Кредит Carnegie-Irvine Galaxy Survey/NASA/JPL-Caltech

Галактиката NGC 1448,съдържаща в себе си активна свръхмасивна черна дупка.

Доста често чудовищно големите черни дупки, биват скрити от заобикалящите ги газ и прах, което пречи на повечето телескопи да ги открият.

Но пък правят всичко възможно да ги забележим като излъчват огромни количества високоенергетични рентгенови лъчи, които биха могли да бъдат уловени от уреди като NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) на НАСА.

Наскоро NuSTAR успя да ни разкрие две нови свръхмасивни черни дупки в центровете на близки до нас галактики.

„Тези черни дупки са относително близо до Млечния път, но до сега са били незабелязани. Нещо като чудовище, което се крие под леглото Ви“, казва Ady Annuar, студент от Университета в Дърам, Великобритания, представяйки резултатите от своето изследване на конференцията на Американският Съюз на Астрономите (American Astronomical Society) в Грейпуайн, Тексас.

И двете черни дупки са централният източник на нещо, което астрономите наричат „активно галактично ядро“, клас от изключително ярки галактики, съдържащи в центъра си активна свръхмасивна черна дупка. В зависимост от това как е ориентирана галактиката спрямо нас имам различни типове активни галактики, като например блазари, квазари и Сийфъртови галактики.

Активните галактични ядра са толкова ярки, защото частиците в районите, които са около черната дупка са много горещи и излъчват радиация по целия електромагнитен диапазон – от най-ниските радио вълни чак до рентгеновите и гама лъчи. Известно е, че централните региони на тези галактики са заобиколени от регион с формата на пръстен (или донът), който се състои от газ и прах и е толкова дебел, че когато са ориентирани под опредлен ъгъл ни пречат да видим добре центъра на галактиката. И двете активни галактични ядра, които NuSTAR изследва са така ориентирани към нас, че ги виждаме странично. Това означва, че яркият централен регион е скрит от този пръстен от газ и прах и ние виждаме отразената от него светлина в ретнгеновия диапазон.

„Точно както виждаме Слънцето, когато е облачно така и при този тип галактики не можем да видим колко е ярък централния регион, защото заобикалящите го газ и прах ни пречат на директните наблюдения“, казва Peter Boorman, студент от Университета в Саутхамптън, Великобритания.

IC 3639 също има активна свръхмасивна черна дупка в центъра си. (ESO/NASA/JPL-Caltech/STScI)


Boorman изследва активната галактика IC 3639, която се намира на 170 милиона светлинни години от нас. Последните изследвания, проведени с NuSTAR и сравнени с данни от други телескопи доказват, че IC 3639 е наистина галактика, която има активна свръхмасивна черна дупка в центъра си. Също така NuSTAR успява за първи път да извърши прецизни изчисления на големината на пръстена от прах и газ, който закрива централния източник на енергия и по този начин дава възможност на учените да определят истинската светимост на активното ядро.

По-интересен обаче е обекта на Annuar – NGC 1448. Открита едва през 2009 година, тази активна галактика се намира само на 38 милиона светлинни години от нас. Annuar открива, че тази галактика има тънка колона от газ, закриваща черната дупка в центъра, нещо, което може би е част от пръстеновидния регион. Благодарение на изследванията с NuSTAR на рентгеновите лъчи, идващи от този регион става ясно, че там наистина има плътен слой от газ и прах, който закрива активната черна дупка в центъра и ни пречи да я видим добре. Учените откриват още, че NGC 1448 съдъжда голяма популация от млади звезди, само на 5 милиона години, което означава, че галактиката произвежда нови звезди едновременно с това, че черната дупка в центъра ѝ се храни с газ и прах.

Използвайки New Technology Telescope на ЕСО учените изследват обекта във видимата област на светлината, за да открият къде точно се намира черната дупка. Понякога е трудно да се намери точното местоположение на черните дупки, защото центровете на галактиките са пренаселени със звезди. За това и използването на големи оптични и радио телескопи е от изключителна полза за локализирането и сглобяването на историята на тяхното формиране.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !