Алтернативна ракетна система за изстрелване чрез въртене на огромна въртяща се прашка (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2021 в 08:54 16020 0

Кредит: SpinLaunch

Американската компания SpinLaunch извърши тестов полет на своята нова, разчитаща на кинетичната енергия система за изстрелване в Ню Мексико на 22 октомври, достигайки височина от "десетки хиляди фута", заяви пред CNBC главният изпълнителен директор Джонатан Яни (Jonathan Yaney), който първи съобщи за успешен тест за стартиране.

Кадри от полета можете да видите тук.

Компанията е получила повече от 110 милиона долара рисков капитал за своята система, която завърта малка ракета до свръхзвукова скорост на земята.

Предвидено е да се използват обикновени химически двигатели само за пътя на ракетата до орбита, след като вече е издигната във въздуха.

Няколко години преди този старт SpinLaunch пази мълчание за напредъка в разработката си.

„Намирам, че колкото по-смел и луд е проектът, толкова по-добре е просто да работите върху него – вместо да говорите за него“, коментира Яни пред CNBC във вторник (9 ноември). "Трябваше да докажем на себе си, че всъщност можем да се справим с това".

SpinLaunch е основана през 2014 г. и е част от множеството фирми, които се опитват да намалят разходите за стартиране. SpinLaunch предполага, че намаляването на разходите за гориво, една от ключовите бариери пред достъпните космически полети, ще направи тяхната система достъпна за клиентите. (Други компании имат различни идеи за спестяване на разходи, като производство на части на ракетата с 3D принтер или повторно използване на ключови системи за изстрелване.)

За този първи тестов полет SpinLaunch използва суборбитален ускорител в една трета мащаб. В истински мащаб ускорителят ще бъде висок повече от 90 метра.

След като въртящото се рамо ускорява 3-метровата ракета във вакуумната камера, я изхвърля нагоре от космодрум "Америка" в Ню Мексико с приблизително 20% от пълния капацитет на ускорителя.

Тестовият снаряд "върви толкова бързо, колкото е необходимо на орбиталната система, което е много хиляди мили в час", заявява Яни пред CNBC, добавяйки, че тестът ще им позволи да "проверят аеродинамичните модели за това какви ще бъдат техните орбитални ракети-носители и ... изпробването на нови технологии."

Този първи тестов полет не включва ракетен двигател, но SpinLaunch планира да използва такъв в бъдещи суборбитални тестови полети. Компанията също така планира да се намери възможности за повторна употреба за по-нови ракети, въпреки че първата тестова ракета се оказа "абсолютно годна", след теста, твърди Яни.

Докато пълномащабната система все още е в процес на проектиране, Яни заявява, че SpinLaunch планира да намали размера, сложността и цената на ракетата в сравнение с конкуренцията.

Компанията очаква, че нейният ускорител няма да се сблъска с обичайните проблеми, които имат ракетите с гориво, тъй като типичната ракета трябва да изтласка собствената си маса, масата на горивото и масата на полезния товар от земята. Без да е необходимо да се носи толкова много гориво, коментира SpinLaunch, размерът на ракетата може съответно да бъде намален.

Компанията SpinLaunch е подписала „договор за стартиране на прототип“ през 2019 г. с американското Министерство на отбраната.

В събраните за проекта 35 милиона долара през януари 2020 г. са се включили инвеститорите Airbus Ventures, GV, KPCB, Catapult Ventures, Lauder Partners, John Doerr и Byers Family. 

SpinLaunch очаква да извърши първия си работен полет през 2022 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !