Апарат на НАСА ще изучава земетресенията на Марс, за да научи миналото на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 май 2018 в 08:07 6943 0

Илюстрация на спускаемия модул InSight на НАСА за наблюдение на земетресенията. Кредит: НАСА.

НАСА се подготвя за един от най-очакваните стартове на годината.

В събота НАСА изстрелва най-новата мисия за изследване на Марс, наречена „Проучване на вътрешността използвайки сеизмични изследвания, геодезия и топлопренасяне” (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport - InSight). Този апарат от следващо поколение ще простре своите роботизирани ръце и ще постави сеизмометър - устройство, което измерва земетресенията - върху повърхността на Марс. Ако всичко върви добре, за две земни години (една марсианска година) ще се усетят вибрациите под повърхността на планетата, за да отговорят на някои основни въпроси за формирането на скалистите планети, включително нашата собствена.

Но какви са марсианските земетресения и защо учени от НАСА ги търсят?

Марсианските, както и земните земетресенията (решихме, че не е добра идея да словообразуваме „марсотресение”) са вибрации, които се движат през плътта на планетата.

Точно като „земетресенията" на Земята, вълните, които ще отчетат уредите може да помогнат на учените да получат безпрецедентна информация за вътрешността на Марс, от неговата кора до ядрото му.

Но начинът, по който тези трусове се формират на Червената планета, може да бъде фундаментално различен, от този на Земята. И се оказва, че тези  различия са начин по-добре да се разбере каква е била ранната Земя.

В по-голямата си част земетресенията на нашата планета се дължат на механиката на тектоничните плочи, като плочите, които образуват външната обвивка на Земята, литосферата, която обикновено е с дебелина около 100 километра и покрива пластичен (частично разтопен) слой, наречен астеносфера. Тези тектонични плочи непрекъснато се движат - приблизително между 5 до 10 сантиметра всяка година, като се блъскат една в друга и се плъзгат една под друга. Понякога, когато една плоча се движи покрай друга, нейният груб ръб се зацепва и спира, докато останалата част от плочата продължава да се движи. Тъй като тази част от плочата е застопорена, тя съхранява енергията, която би използвала обикновено, за да се движи. Тя в крайна сметка догонва останалата част от плочата и освобождавайки цялата енергия като сеизмични вълни - причинявайки трусове, обяснява Американската служба за геоложки проучвания (USGS).

Карта на Земята, показваща големите тектонични плочи на Земята със стрелки, изобразяващи посоките на движение на плочите.

Но Марс няма фрагментирана външна кора, подобна на тази на Земята - тогава защо има земетресения? Оказва се, че други явления могат да причинят тези сеизмични вълни, като например напрежението на леко свиващата се от охлаждането на планетата повърхност, налягането на магмата, притискаща се нагоре към повърхността, или дори метеоритните удари, според НАСА.

Но тези вибрации, в сравнение със земните, са много малки.

"Това, което се опитваме да измерим, са вибрациите, които са толкова малки,  от мащаба на атом", разказва Брус Банерд (Bruce Banerdt), главният изследовател на InSight в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА по време на брифинг на 3 май.

Трусовете ни разказват какво има под повърхността

Тъй като сеизмичните вълни "пътуват през вътрешността на планетата, те всъщност събират информация по пътя", обяснява Банерд. Различните материали под земята отразяват сеизмичните вълни по различни начини, а от тези разлики учените ще могат да разберат структурата на вътрешността на Марс. "Може да съставим 3D изглед на Марс", отбелязва Банерд.

Докато ранната история на Земята е била изтрита от постоянното раздробяване и рециклиране на кората, Марс все още е запазил следи от онова време, според Банерд. "Земята е толкова активна, че доказателствата за всички тези процеси в основата си са изтрити от тектоничните плочи", коментира изследователят.

Затова наблюдението на сеизмичните вълни в собствената ни планета не ни разказва много за това, как се е формирала. Тъй като всички скалисти планети се оформят по един и същи начин, но после радикално се разминават във външния си вид в продължение на милиарди години, изследването на Марс може да ни разкаже много за това, как се формирала нашата планета, пояснява Банерд.

InSight също така разполага с инструментариум за измерване на температурата на вътрешността на Марс и проследяване на "земетресенията" на северния полюс, за да разкрие вида и размера на металното ядро ​​на планетата, както и как се е образувала и какви промени има в геоложката й история, съобщава НАСА.

Техниците проверяват инструментите на InSight. Кредит: НАСА.

Учените от InSight се надяват да запишат стотици хиляди малки марсиански земетресения. Може би InSight ще може да отговори на някои много важни въпроси, като например защо Земята е обитаем рай, а Марс е студена и безплодна скала. Досега научихме много за повърхността на Марс - сега е време да я видим в дълбочина.

Апаратът Insight ще бъде изстрелян с ракетата "Атлас V", която ще излети от военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния на 5 май в 7:05 ч. Eastern Time (14:05 българско време)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !