Черните дупки опустошават галактиките

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 07:36 4095 0

Кредит ESA/ATG medialab

Американски астрономи, наблюдавайки галактиката IRAS F11119 в съзвездието Голяма мечка, получили за първи път преки доказателства, че свръхмасивните черни дупки изхвърлят неутралния газ в центъра на галактиките и постепенно ги превръщат в безжизнена пустиня, е изнесено в статия, публикувана в списание Nature, съобщава Science magazine.

"Това е първата галактика, при наблюденията на която успяхме да забележим едновременно и вятъра, идващ от нейното ядро, и мащабните потоци от неутрален газ, изхвърлян отвъд нея" - заяви водещият автор Франческо Томбеси (Francesco Tombesi) от Университета на Мериленд в Грийнбелт.

В центъра на Млечния път и на почти всички галактики присъства свръхмасивна черна дупка, която управлява процесите на кръговрата на веществото на цялата галактика. Това, че активирането на такива черни дупки води до постепенно изпразване на галактиките и прекратяване на процесите на образуване на нови звезди, защото студените облаци от прах и водород, в които се раждат звездите, се изхвърлят извън галактиката, се подозираше отдавна от астрономите.

Учените не се съмняват, че всичко се случва точно така, но досега не са имали преки доказателства, наблюдения и данни, които недвусмислено да потвърждават, че черните дупки задушават процесите на формиране на звезди в галактиките.

Томбеси и колегите му са успели да получат такива доказателства, наблюдавайки центъра на галактика IRAS F11119 с помощта на орбиталния рентгенов телескоп Suzaku и инфрачервената обсерватория "Хершел".

Тази галактика, обясняват учените, не е обикновено спокойно струпване на звезди, а изключително активна следа от своеобразна космическа катастрофа, в резултат от сблъсък на две нормални галактики. Този сблъсък е активирал черната дупка и й дал много нова "храна".

Астрономите са успели да видят как в галактиката IRAS F11119 се раждат мощни космически ветрове в непосредствена близост до черната дупка, духащи със скорост от една четвърт от скоростта на светлината и как те се йонизират и разпръскват студените запаси от газ, образувайки гигантски емисии, изхвърляни от галактиката в междугалактическото пространство. Ветровете отблъскват и изхвърлят далече от центъра около 800 слънчеви маси газ всяка година. 

Наблюденията на тези ветрове и емисии в IRAS F11119 помогнали на авторите на статията да стигнат до извода, че съвременната теория, описваща поведението на квазарите - активните ярки галактични ядра, е вярна по принцип. 

Новите резултати трябва да помогнат на астрономите да прецизират своите модели на еволюцията на галактиките, казват изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !