Дали идеята, че вселената ни е „фино настроена“, е илюзия?

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2022 в 00:02 13989 0

Съществува ли мултивселената или не? Кредит: Geralt/Pixabay.

Вероятно ви е познат антропният принцип, принципът, който се предлага в няколко варианта и означава, че има тясна връзка между нашето човечество и свойствата на Вселената. Ако промените нещо в константите в природата, например константата на фината структура или масата на протона, ще получите вселена, в която животът е невъзможен. Един от изходите от една вселена, която наистина е напълно фино настроена за нашето пристигане, е мултивселената, идеята, че има 10500 вселени (според теорията на струните) и че непременно има една, която е перфектно съобразена да се развие интелигентен живот, докато другите 10500-1 вселени не са толкова съвършени.

Но други учени са скептични, че нашата вселена изобщо е добре настроена за живот.

Скорошно проучване, проведено от Мириам Франкел (Miriam Frankel) от Института за основополагащи въпроси FQXi (Foundational Questions Institute), сега показва, че Вселената може изобщо да не изисква такава фина настройка, за да се развие живот, просто защото интелигентният живот може да се развива при напълно различни физични условия.

В задълбочения доклад Франкел изследва сложната история на изследванията за фината настройка, включително потенциалните обяснения за нея – като тези, извлечени от теорията на струните и мултивселената – и оценява предложенията за експериментално тестване на тези обяснения пряко и косвено.

След това докладът очертава аргументите, че фината настройка е илюзия, като се отбелязва, че животът може да приеме много различна форма от наивно представяната, и че ако се счита, че множество физически параметри варират едновременно, това може да облекчи всички очевидни проблеми с фината настройка.

Това предполага, че Вселената може да не е толкова фино настроена, може да е в състояние да произведе живот при много по-широк набор от обстоятелства, отколкото се смята на пръв поглед

Например първо се смяташе, че лека промяна в природните константи би означавала, че звездите не могат да произвеждат въглерод, суровината за развитието на живота. Но последните изчисления показват, че това наистина е възможно, ако не от звезди, то от други процеси.

„Твърденията за фина настройка имат отдавна разделени мнения“, подчертава мениджърът на научната програма на FQXi Дейвид Слоун (David Sloan), физик от Университета в Ланкастър, Великобритания. Когато параметрите, необходими за живота, изглежда се появяват в подозрително тесни региони, ние търсим обяснения за това като съвпадение или космическа конспирация. Откриването, че тези области могат да бъдат по-широки, или че съществуват други региони, позволяващи живот, отслабва нуждата от такива обяснения. може да се окаже, че изобщо няма конспирация“, коментира Слоун, чието изследване също е включено в доклада .

Справка: 210813 PDF Fine Tuning by Miriam Frankel, https://www.templeton.org/wp-content/uploads/2022/01/Fine-tuning-research-1.pdf

Източник: Is the 'fine-tuned universe' an illusion?
Foundational Questions Institute, FQXi

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !