Дим задейства алармата на Международната космическа станция

Това не е първата причина за тревога и вероятно няма да бъде последната.

Ваня Милева Последна промяна на 10 септември 2021 в 00:01 6228 0

Модулът "Звезда". Кредит: Роскосмос

Аларми се чуха на борда на руската страна на Международната космическа станция (МКС) рано в четвъртък (9 септември), а екипажът съобщи, че е видял дим и мирише на изгоряла пластмаса.

Инцидентът е станал в руския модул "Звезда", докато батериите на станцията се презареждат, съобщи руската космическа агенция "Роскосмос" според BBC. Системите вече са в нормално състояние и екипажът се е върнал към „редовната си работа“, осведомява Роскосмос. Екипажът на МКС е активирал въздушните филтри, които са изчистили въздуха според Асошиейтед прес.

Тази нощ приборите на модула "Звезда" показаха наличие на вредни вещества в района на медицинския кабинет. Проблемът вече е отстранен, нищо не застрашава живота и здравето на екипажа на станцията.

Въпреки че този инцидент е разрешен, МКС не за първи път се занимава с тревожни събития. И вероятно няма да е последното такова.

Голяма част от оборудването на борда на МКС е остаряло и може да доведе до непоправими повреди, заяви за държавните медии на 1 септември Владимир Соловьов, главен инженер на ракетно-космическата корпорация "Енергия", предаде BBC. Най-малко 80% от бордовите системи на руския сегмент на МКС са с изтекла гаранция, отбелязва Соловьов.

Владимир Соловьов заявява също, че руският сегмент на орбиталната станция е силно износен. Според него няма гаранции, че след 2025 г. техниката ще продължи да изпълнява функциите си.

Напоследък състоянието на руския сегмент на станцията се усеща все по-често: наред с други неща, пукнатини, които доведоха до изтичане на въздух, създадоха много проблеми.

Въпреки всички проблеми, Русия продължава да развива своя сегмент от МКС. Например през юли стартира многофункционалният лабораторен модул „Наука“, което многократно се отлагаше. Въпреки някои трудности, тя бе успешно прикрепена към станцията. По-късно стана известно, че руските космонавти са започнали да провеждат експерименти на борда на "Наука".

Експлоатационният живот на модула е определен до края на 2027 г., но ако има такава необходимост, той ще бъде удължен до 2030 г. Както и да е, Русия скоро може да започне да се оттегля от програмата на МКС и да изгражда своя собствена орбитална станция, концептуално близка до съветския "Мир".

МКС остарява и не може да продължи вечно, но как ще се пенсионира в крайна сметка не е ясно. Ако хората в крайна сметка не позволят на станцията да се пенсионира, например чрез извеждане от орбита, вечно заплашващият риск от удари от космически отломки и микрометеорити ще доведе до нейната смърт според Space.com.

Все пак МКС е разрешена да работи поне до декември 2024 г. и от техническа гледна точка да лети до края на 2028 г., съобщава преди това Space.com, цитирайки представители на НАСА. "Освен това, нашият анализ не идентифицира никакви проблеми, които биха ни попречили да надхвърлим 2028 г., ако е необходимо".

Източници: 

Smoke sets off alarms on the International Space Station,  Live Science

На российском модуле МКС «Звезда» произошло возгорание, NakedScience.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !