Големият финал: Сондата Розета се сблъска с кометата

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 септември 2016 в 11:42 16856 1

Кредит ESA / ROSETTA / MPS

Нова снимка на кометата от 5.8 километра разстояние.

Сондата Розета се сблъска с 4-километровата топка от лед и прах, кометата 67P Чурюмов-Герасименко, около която бе почти две години. Така  завърши една историческа мисия, която започна преди 12,5 години, посветена на изучаването на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

През последните часове всички инструменти на Розета бяха активни и апаратът изпращаше снимки от повърхността на приближаващата се комета.

Снимка от 11.7 км от кометата.

Снимка от 8.9 км.

Снимка от 5.8 км.

В 13:10 инструментът ROSINA регистрира повишено налягане на газ. Това е краят.

Снимка от 51 м .

Предпоследното изображение от Rosetta, взето само на 10 метра от повърхността на кометата, около 10 секунди преди кацането. Снимка: ESA / ESA Livestream

Учените от Европейската космическа агенция твърдят, че сондата е стигнала до края на полезния си живот и искат да получат някои окончателни близки измервания.

Мат Тейлър заяви, че екипът е обсъждал идеята да се остави Розета "да спи" в продължение на няколко години и след това се опитат да я събудят отново, когато 67P посети отново вътрешната част на Слънчевата система. Но няма гаранция, че Розета пак ще заработи.

"Това е като една от онези рок групи от 60-те години; не искаме сега някакво скапано турне. Ние предпочитаме да си отиде сега в истински рокендрол стил." - коментира Мат Тейлър.

Розета не се очаква да оцелее от удара, който ще отбележи края на една от най-дръзките космически мисии някога. Дори някои от системите да продължат да функционират, контролният център ще прекрати контакта.

Това 19-километрово спускане, което започна вчера, би трябвало да доведе до сблъсък с "главата" на кометата грубо в 13:20 българско време (10:20 am UTC).

"Това бе фантастична мисия, но е време сега да преминем към следващата," заяви Моника Грейди, участник в мисията Розета пред BBC News.
"Това бе огромно постижение на Европейската космическа агенция, това бе абсолютно невероятно."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

01.10 2016 в 00:58

Можеше пък и да не я чупят.