Ядрени взривове на Марс? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2015 в 13:03 9247 2

Кредит Brandenburg

Физикът Джон Бранденбург (John Brandenburg) е представил нови доказателства за ядрени взривове на Марс. На конференцията по планетология на НАСА, която се провежда в момента в Хюстън, Бранденбург е показал геофизични данни, които, според него, може да се обяснят само с експлозии на ядрени оръжия. Резюме на доклада е представено в сайта на конференцията.

Бранденбург се основава на концентрацията на торий и радиоактивни калий в две диаметрално противоположни области: Ацидалийско море и на платото Утопия. Това, както и тънкия слой от радиоактивни елементи на повърхността на планетата, според него, говори за мощна експлозия, след която са се разпръснати навсякъде радиоактивни вещества, а ударната вълна е облетяла цялата планета и се е сблъскала сама със себе си в диаметрално противоположна точка на повърхността, в която също е открита повишена концентрация на радиоактивни елементи.

Обаче тези явления могат да бъдат обяснени и с експлозия на природен ядрен реактор. В полза на хипотезата за използване на ядрено оръжие е изобилието от ксенон-129 в атмосферата на Марс. Този изотоп, според Бранденбург, се появява само благодарение на бързите неутрони (естественият разпад на уран 235 се предизвиква от бавни неутрони). Нещо повече, в атмосферата на Земята ксенон-129 във високи концентрации се появил едва след 1945.

Според автора, липсата на големи кратери по повърхността на Марс показва, че експлозиите трябва да са се случили във въздуха като тяхната мощност може да е достигала няколко милиарда мегатона.

Трябва да обясним, че подобни количества са безсмислени, защото в порядък по-малко мегатона биха преместили планетата от орбитата й, а такова преместване не е регистрирано - Марс се движи строго по законите на Кеплер. Дори 100 мегатона биха предизвикали термоядрен синтез на водорода в атмосферата. Употребата на милиарди мегатони е икономически и логически абсурд - все едно да убиваш муха с оръдие. - бел. ред.

И накрая, Бранденбург заявява за видими спектроскопски следи от тринитит (радиоактивно стъкло, в което се превръща пясъка на мястото на експлозията на първата атомна бомба в САЩ) само в споменатите две точки на повърхността на Марс.

Концентрацията на торий на Марс. Изображение: JPG / NASA

Концентрацията на ксенон-129 в атмосферата на Земята и на Марс. Изображение: Lunar and Planetary Institute

Бранденбург изнесъл на научната конференция на НАСА своите идеи за двете марсиански цивилизации - сайдонианци и утопианци (Cydonians and Utopians), които, според него, са унищожени от неизвестна трета извънземна сила.

"Голяма част от доказателствата са получени чрез автоматично писане, психосъобщения или тълкуване на древни текстове", заяви Бранденбург пред Daily Mail. Без коментар.

Професионалната научна общност приема марсианските хипотези на Бранденбург с голям скептицизъм.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2015 в 18:21

Няма ли кой да оправи страницата - и тук, и в други публикации (Дънинг-Кругър)"картинките" не се отварят!?

18.03 2015 в 14:46

Ъъъъъъъъъъъъъъ? Каква точно наука е това?

Торий => не подлежи на верижна реакция. Може да се преработи в ядрено гориво само в реактор. И пак е тегав като материал за бомби.
Калий => той си е естествено радиоактивен и на Земята. Ако Марс е имал океани, нормално е калият да е концентриран тук или там.
Тая работа с ксенона също звучи менте ама не му се обяснява на дедо ви поп.
Няколко милиарда мегатона ще направят кратер даже и ако се случат отвъд атмосферата на Марс.
Тринититът има "спектралните характеристики" на светлозелено бирено шише. Впрочем и съставът му е приблизително същият. Успех в разпознаването му на Марс.

Ментелива история.