Изкуствен интелект открива осма планета около далечна звезда в данни на НАСА

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 декември 2017 в 20:12 30536 3

С откриването на осмата планета, системата на Кеплер-90 е първата, която има същия брой планети като нашата Слънчева система. NASA/Wendy Stenzel

На специална пресконференция, която се проведе на 14 декември от 20:00 българско време, НАСА обяви за новите си успехи в търсенето на планети извън Слънчевата система, благодарение на използването на самообучаващи се алгоритми.

Така на базата на данни от космическия телескоп "Кеплер" система за изкуствен интелект, разработена от Google, наскоро откри осма планета, обикаляща около Kepler-90, подобна на Слънцето звезда на 2 545 светлинни години от Земята. 

Новооткритата Kepler-90i - гореща, скалиста планета, която обикаля около звездата си за 14.4 земни денонощия - е идентифицирана с помощта на самообучаващ се алгоритм на Google. Машинното обучение е метод на изкуствения интелект, при който компютрите "се учат". В този случай, компютърна програма се научава да идентифицира екзопланети в данни на сигнали, открити от "Кеплер".

"Това откритие показва, че нашите данни са съкровище, което ще бъде на разположение на иновативни научни находи години напред" - заяви Пол Херц (Paul Hertz), директор на отдела по астрофизика в централата на НАСА във Вашингтон.

Откритието бе осъществено заради усилията на изследователите Кристофър Шалю (Christopher Shallue), старши софтуерен инженер в Google AI и Андрю  Вандебърг (Andrew Vanderburg), астроном от НАСА и Университета на Тексас, Остин, които обучиха компютърна програма как да идентифицира екзопланети в светлинните показания в записите от Кеплер - как да тълкува малките промени в яркостта на звездата, когато планетата преминава пред нея.

Вдъхновена от начина, по който невроните се свързват в човешкия мозък, тази изкуствена "невронна мрежа" пресява данните на Кеплер и открива слабите транзитни сигнали от по-рано пропуснатата осма планета в орбита около Кеплер-90 в съзвездието Дракон.

Невронната мрежа е техника за машинно обучение, която е вдъхновена от структурата на човешкия мозък, в който "невроните" правят проста изчисления и и подават информацията към следващия слой неврони. По този начин, един компютър може да "се научи" как да различава куче от котка, или екзопланета от нещо друго в данните от космически телескопи като Кеплер.

Това изследване показва, че невронните мрежи са обещаващ инструмент за намиране на далечни светове в някои от най-слабите сигнали.

"Това е като да пресявате парчета скали, за да намерите скъпоценни камъни. Ако имате по-фино сито, тогава ще се появят повече обикновени камъчета, но може да се появят и повече скъпоценни такива"- отбеляза Вандебърг.

Кеплер-90i не е единственото бижу, която тази невронна мрежа преся. В системата Кеплер-80 е открита шеста планета, Кеплер-80G. Тя е с размерите на Земята и четири от нейните съседни планети образуват това, което се нарича резонансна верига - когато планетите са заключени от взаимното си привличане в ритмичен орбитален танц. Резултатът е изключително стабилна система, подобна на седемте планети в системата TRAPPIST-1.

Констатациите от тази научна работа са приети за публикуване в The Astronomical Journal. Шалю и Вандебърг планират да приложат своята невронна мрежа върху пълния набор от повече от 150 000 звезди, регистрирани от Кеплер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

17.12 2017 в 21:13

Йок. Твърде голяма статистика, за да са прости съвпадения. При това обявлението на наса винаги е след Кремълското, винаги се обещава сензация, и винаги се обявяват просто глупости.
Първите два пъти, това до някъде намали международното разпространение на речите на Путин. След това международният обмен спря да обръща внимание на наса, не на Кремъл. А тия инерцията ги държи. Което значи само, че и там вече принципиално става дума НЕ за наука. А чиновниците са идиоти навсякъде.

15914

2

поп Дръвчо

15.12 2017 в 18:32

И едното, и другото явление са достатъчно често за да дават впечатление че често съвпадат.

Ама всичко е елементарно - и едните, и другите са закъсали за внимание.

23293

1

Стефан

15.12 2017 в 01:09

От две години, всички "сензации на наса", удивително точно съвпадат по дата и час, с ключовите пресконференции на Путин. И "се стриймват", ох, и ах!
Това го открих със собствения си интелект, не с "АІ-то на гуглето". А съдържанието им е: "бе май нешту видехме, ма кво - ..."
И какви са тия, след всичко това? Парцалът "Нощен шок", го докарваше повече.
Понеже тука може би четат и деца, няма да обясня подробно отношението си към, бившите космически, семкаджии.