Измерено е най-високоенергийното излъчване от Слънцето, виждано някога

Това показва, че са необходими по-добри модели.

Ваня Милева Последна промяна на 08 август 2023 в 00:01 10632 0

Слънчевите гама лъчи се произвеждат, когато частици с висока енергия, наречени космически лъчи, се насочват към повърхността на Слънцето, но се обръщат от слънчевото магнитно поле. След като тези частици се отдалечат от повърхността на Слънцето, те взаимо

Кредит A. Albert et al. (HAWC Collaboration)

Слънчевите гама лъчи се произвеждат, когато частици с висока енергия, наречени космически лъчи, се насочват към повърхността на Слънцето, но се връщат от слънчевото магнитно поле. След като тези частици се отдалечат от повърхността на Слънцето, те взаимодействат с газа в слънчевата атмосфера, създавайки гама лъчи.

Астрофизици откриват, че Слънцето излъчва гама лъчи с енергия, по-висока от измерваната досега.

Това обобщи колектив учени, ръководен от High-Altitude Water Cherenkov (HAWC) Observatory или "Височинна водна обсерватория Черенков" - обсерватория за гама и космически лъчи, разположена на склоновете на вулкана Сиера Негра в мексиканския щат Пуебла на надморска височина от 4100 метра.

High-Altitude Water Cherenkov (HAWC) Observatory или "Височинна водна обсерватория Черенков" - обсерватория за гама и космически лъчи, разположена на фланговете на вулкана Сиера Негра в мексиканския щат Пуебла на надморска височина от 4100 метра. Кредит: Wikimedia Commons

Изследването показва, че има излишък на гама лъчи на Слънцето в TeV (тераелектронволта) енергиите. Това откритие има значение за нашето разбиране както за звездните атмосфери, така и за физиката на астрочастиците.

Как изглежда излишъкът от слънчеви гама лъчи за колаборацията High-Altitude Water Cherenkov Observatory. Кредит: HAWC Collaboration

Слънчевите гама лъчи се произвеждат, когато частици с висока енергия, наречени космически лъчи, се насочват към повърхността на Слънцето, но се обръщат от слънчевото магнитно поле. След като тези частици се отдалечат от повърхността на Слънцето, те взаимодействат с газа в слънчевата атмосфера, за да създадат гама лъчи. Моделите предвиждат броя на излъчените фотони с дадена енергия, като приемат определени свойства на космическите лъчи, магнитното поле на Слънцето и слънчевата атмосфера.

Колаборацията HAWC представя първото откритие на TeV гама лъчи от Слънцето, откритие, базирано на данни от повече от шест години. Потокът е много по-висок от прогнозирания, което показва, че взаимодействията между космическите лъчи и слънчевата атмосфера са забележително ефективни при производството на гама лъчи. Освен това, потокът TeV-гама-лъчи варира обратно пропорционално на нивото на слънчевата активност, което предполага, че магнитното поле на Слънцето влияе на потока - резултат, който ще бъде полезен за моделиране.

Изследователите казват, че тяхната работа изисква да се преработи теоретичната рамка, която може да обясни излишъка от слънчеви гама лъчи както при GeV, така и при TeV енергии.

Справка: A. Albert et al. (HAWC Collaboration), “Discovery of gamma rays from the quiescent Sun with HAWC,” Phys. Rev. Lett. 131, 051201 (2023).

Източник: Record-Breaking Detection of Solar Photons, Physics 16, s107

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !