Касини изпрати най-подробните досега снимки на пръстените на Сатурн

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 януари 2017 в 14:01 6783 1

Кредит NASA/JPL-Caltech

Снимка на B-пръстена с два пъти повече подробности отпреди.

Космическият апарат "Касини" изпратени най-подробните досега снимки на външните пръстени на Сатурн, съобщи сайта на Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА. 

Сондата "Касини" бе изстреляна на 15 октомври 1997 г., а през 2004 година навлезе в орбита около Сатурн, ставайки първият изкуствен спътник на газовия гигант. Оттогава апаратът проучва планетата и околните й небесни тела и помага на учените да направят нови открития. Сега сондата почти е изчерпала горивото си и е пред завършване на мисията си. Големият финал (Grand Finale) ще се исъществи катто контролирано спускане в газов гигант, но преди това "Касини" ще изпълни поредица научни задачи за изследване на системата пръстени на Сатурн. 

През ноември 2016 година междупланетната станция започна първата част на заключителната фаза на мисията с "гмуркане" във външните пръстени на планетата. На 4 декември сондата завърши първата от 20-те планирани обиколки, които са почти перпендикулярни на равнината на пръстените. До момента тя направи 9 такива гмуркания. При последното апаратът изследва многобройните спътници на Сатурн и полярното сияние на газовия гигант.

Новите снимки на A- и B-пръстените на планетата

Някои от структурите, наблюдавани при последните снимки на Касини, не са били видими при досегашното ниво на резолюция като фини детайли, подобни на "сламки" и "пропелери" (перки), създадени от слепване на пръстенови частици и малки, вградени в пръстените спътници.

Резолюцията на новите снимки е 550 метра за пиксел.

"Пропелерите" в един от пръстените на Сатурн (NASA/JPL-Caltech).

На снимката се виждат вълни на плътност (вляво) в A-пръстена на Сатурн (NASA/JPL-Caltech) 

Като цяло сондата ще извърши 20 "гмуркания", след което ще направи гравитационна маневра с помощта на спътника Титан, което ще е последното от общо 126 сближавания със сателита и ще промени орбитата си. От този момент започва на крайната фаза на мисията на космическия кораб, известна като "Grand Finale" (Големия финал). "Касини" ще направи няколко обиколки между основната система пръстени и планетата и на 15 септември 2017 година ще навлезе в горните слоеве на атмосферата на Сатурн.

Сатурн има необичайно развита система от пръстени. Ширината на А-пръстена достига 14,6 хиляди километра, а на В-пръстена - 25,5 хиляди километра. Той е и най-яркият и най-масивният от всички пръстени на газовия гигант с обща маса, сравнима със седмия по големина спътник на планетата Мимас.

Външният B-пръстен на Сатурн.  (NASA/JPL-Caltech)

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект на НАСА, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА в Пасадена, Калифорния, ръководи мисията. JPL е подразделение на Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!