Кометата Чюрумов-Герасименко е резултат от сблъсък на две ядра на протокомети

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 11:15 3795 0

Кредит ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA 3.0 IGO

След анализ на снимките и данните от сондата "Розета" учени установиха, че кометата, около която апаратът обикаля вече година, е от две залепени комети, сблъскали се по време на "детските години" на Слънчевата система.

Статията, описваща и доказваща тази констатация, е публикувана в списание Nature

Снимките на повърхността на кометата и анализът на вътрешната й структура, направени с научните инструменти на сондата "Розета" в периода от 6-ти август, 2014 до 17 март 2015 г., дадоха възможност на учените да изследват 67P Чюрумов-Герасименко с точност до десет сантиметра, разказва Science News.

Екипът учени, които работят с "Розета", начело с Матео Масирони (Matteo Massironi) от Университета на Падуа забелязали, че повърхността на комета е покрита с особена обвивка, която липсва в областта на свързване на двете й основни ядра. Това им позволлило да предположат, че самата комета е резултат от сблъсък на две небесни тела.

След сблъсъка обаче се е запазила структурата на всяко ядро на протокометите заради ниската им взаимна скорост - 1,5 метра в секунда (приблизително скоростта на велосипед). Според астрономите събитието се е случило около сто милиони години след формирането на Слънчевата система в едни относително "спокойни времена".

Снимка:  ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA 3.0 IGO

От контактната зона продължава да изтича материя, а температурните разлики между светлата и тъмната част стигат 50 градуса по Целзий.

Мисията "Розета" се ръководи Европейската космическа агенция (ESA) и има за цел да проучи процесите на еволюцията на ранната Слънчевата система и произхода на водата на Земята.

Част от мисията бе историческото кацане на повърхността на кометата 67P Чюрумов-Герасименко на спускаемия апарат Philae на 12 ноември 2014. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !